Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πασχαλινά αβγά με βαφές από κρεμμύδια, παντζάρια και λάχανο

Πασχαλινά αβγά με βαφές από κρεμμύδια, παντζάρια και λάχανο

...

Eπιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ανακοίνωσαν την Aνάσταση του Χριστού κανένας δεν το πίστεψε. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά φώναξε: «Μπορεί τα αβγά αυτά να γίνουν κόκκινα;». Και, σαν από θαύμα, τα αβγά κοκκίνισαν. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τα αβγά βάφονται κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών γίνεται μετά το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη». Το έθιμο είναι χαιρετιστήριο, αλλά κρύβει ένα μικρό ανταγωνισμό, αφού ο νικητής του τσουγκρίσματος είναι μεταφορικά και ο πιο γερός.

Το παραδοσιακό βάψιμο των αβγών είναι μια διασκεδαστική εμπειρία που μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και χρήσιμα tips για το πώς να βάψετε τα πασχαλινά σας αβγά με φυτικές, αγνές χρωστικές βαφές και λαχανικά, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας από την τοξικότητα των χημικών βαφών.

Πώς να διαλέξετε και να τα προετοιμάσετε

  • Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αβγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά έχουν πιο γερό τσόφλι.
  • Καθαρίστε τα με τρεχούμενο νερό από τυχόν ακαθαρισίες.
  • Αφήστε τα εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια αφήστε τα 30′ λεπτά σε χλιαρό νερό, ώστε να μη σας ραγίσουν κατά το βράσιμο.

Τοποθετήστε τα στο σκεύος που θα τα βράσετε και καλύψτε τα με νερό προσεκτικά. Τα βράζουμε 12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις βράσουν, τα βυθίζετε σε κρύο νερό και τα τρίβετε ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα χωρίς να ξεφλουδίσουν.
Στη συνέχεια αφού κρυώσουν και στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζετε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχετε βουτήξει σε ελαιόλαδο.

Βαφή από Λαχανικά
Τα λαχανικά που δίνουν έντονο χρώμα είναι τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο και οι φλούδες των κρεμμυδιών. Για κόκκινα αβγά θα χρησιμοποιήσετε βολβούς από παντζάρια και για μπλε-μοβ ένα μικρό κόκκινο λάχανο.

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζετε 1 μικρό φλιτζάνι ξίδι και 1 λίτρο νερό για 15′ λεπτά μαζί με το λαχανικό που επιθυμείτε το οποίο έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια τοποθετείτε τα αβγά στην κατσαρόλα (εάν χρειαστεί προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν).
Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15′ λεπτά. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

Για πορτοκαλί και κίτρινα αβγά θα χρησιμοποιήσετε φλούδες από ξερά κρεμμύδια.

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζετε 1 μικρό φλιτζάνι ξίδι και 3-4 φλιτζάνια νερό για 15′ λεπτά μαζί με τις φλούδες από τα ξερά κρεμμύδια (όσο περισσότερες φλούδες τόσο πιο έντονο και σκούρο χρώμα θα αποδώσουν).
Στη συνέχεια τοποθετείτε τα αβγά μέσα στο νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει.
Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15′ λεπτά. Αποσύρετε τα αβγά από τη φωτιά και τα αφήνετετε μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

Βαφή με Βρώσιμα Χρώματα Ζαχαροπλαστικής

Διαλέξτε από καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής τα αγαπημένα σας χρώματα (θα βρείτε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων).
Διαδικασία
Βράστε τα αβγά για 15′ λεπτά. Διαλύστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ένα ποτηράκι με νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Βυθίστε τα για 10′ λεπτά περίπου (όσο περισσότερο τα αφήσετε το χρώμα θα γίνει πιο έντονο). Τέλος, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

Το στόλισμα των αβγών με φύλλα και λουλούδια
Έχουμε μαζέψει διάφορα λουλούδια (κατά προτίμηση, μαργαρίτες) και φυλλαράκια.
Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες σε μέγεθος που να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αυγό.
Τοποθετούμε πάνω στο αβγό το λουλούδι ή το φύλλο ή και τα δύο μαζί και στη συνέχεια τυλίγουμε το αυγό με το ύφασμα σφιχτά και το δένουμε με μία κλωστή.
Όταν ετοιμάσουμε με αυτό τον τρόπο όσα αυγά θέλουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε ήδη βράσει το νερό με την μπογιά και το ξίδι και τα βάφουμε όπως αναφέρεται παραπάνω.
Ύστερα από δέκα λεπτά, τα βγάζουμε με προσοχή και κόβουμε την κλωστή.
Αφαιρούμε το ύφασμα, τα λουλούδια και τα φύλλα.
Το αβγό έχει βαφτεί κόκκινο και έχει διακοσμηθεί με άσπρα σχέδια λουλουδιών και φύλλων. Τα αλείφουμε με λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.
Επίσης πριν τη βαφή μπορείτε να κολλήσετε στρογγυλά μικρά αυτοκόλλητα τα οποία μόλις τα αφαιρέσετε θα γίνουν πουά.

entertainment.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024