Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλύτερες διαδρομές στην Αθήνα για ορθοπεταλιές

Οι καλύτερες διαδρομές στην Αθήνα για ορθοπεταλιές

...

Τζωρτζίνα Ντούτση

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/09) και τις δράσεις που υλοποιούνται κατά το διάστημα αυτό, φοράμε το κράνος μας, παίρνουμε το ποδήλατό μας και κάνουμε πετάλι σε πέντε όμορφες διαδρομές της Αττικής.

Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στη χώρα μας, οι εξορμήσεις πάνω στις δυο ρόδες είναι εύκολες και συχνές για τους φίλους του ποδηλάτου, ένα μέσο, το οποίο έχουν εντάξει για τα καλά στην καθημερινότητά τους τα τελευταία χρόνια.

Αν και η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα η πόλη της Αθήνας υστερεί σε ποδηλατοδρόμους, αυτό δεν σταματά τους «εραστές» του ποδηλάτου, να επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης ή ψυχαγωγίας.
Ξεκινώντας λοιπόν ως trend, το ποδήλατο εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής και για τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων που επιθυμούν πιο οικονομικές και οικολογικές μετακινήσεις ή απλώς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. Παράλληλα, τα μέσα μεταφοράς (σταθερής τροχιάς) σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν το σύγχρονο ποδηλάτη, έβαλαν το ποδήλατο στα βαγόνια τους, αρκετοί δήμοι παρέχουν πλέον τη δυνατότητα μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, οι γιορτές για το ποδήλατο προσελκύουν πλήθος κόσμου, ενώ δεκάδες ομάδες φίλων του ποδηλάτου διοργανώνουν εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες στους δρόμους της πόλης.

Ωστόσο, μέχρι η ελληνική πρωτεύουσα ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, αποκτήσει το δικό της δίκτυο ποδηλατοδρόμων για ασφαλείς και άνετες διαδρομές πάνω στις δυο ρόδες, ας δούμε ορισμένες από τις πιο όμορφες διαδρομές της Αθήνας για ορθοπεταλιές πλάι στη θάλασσα ή μέσα στη φύση.

Φλοίσβος, Φάληρο
Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της πρωτεύουσας, αφού έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μια χαλαρή και μεγάλη βόλτα δίπλα στη θάλασσα. Αν μάλιστα επιλέξετε να βρεθείτε εκεί το απόγευμα ή την ώρα που ο ήλιος «βουτάει» στο νερό, τότε η στιγμή είναι μοναδική. Από το Φάληρο μπορείτε να φτάσετε έως το ΣΕΦ ή τη Γλυφάδα ή ακόμα και το Καβούρι, μέσω μιας σχετικά ήπιας διαδρομής πάνω σε φαρδιά πεζοδρόμια και τον παράδρομο της παραλιακής. Αν μάλιστα κουραστείτε στη διαδρομή, μπορείτε να πάρετε το ΤΡΑΜ και να γυρίσετε στο σημείο της εκκίνησής σας.

Πρώην βασιλικά κτήματα – Τατόι
Αγαπημένος προορισμός για μικρούς και μεγάλους, που αγαπούν το ποδήλατο, την πεζοπορία ή απλά μια εξόρμηση στη φύση. Επιλέξτε τη διαδρομή που ταιριάζει περισσότερο στις αντοχές σας και περιπλανηθείτε στα χωμάτινα μονοπάτια μέσα στη φύση και την ησυχία και μακριά από τους κινδύνους των οδικών αρτηριών.

Άλσος Συγγρού Κηφισιάς και Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
Όποιο από τα δυο και αν επιλέξετε, οι διαδρομές μέσα στο πράσινο θα σας αποζημιώσουν και θα σας αναζωογονήσουν. Και στα δυο αυτά μέρη η ποδηλατάδα προσφέρεται για όλη την οικογένεια όσο έμπειροι ή αρχάριοι και αν είστε. Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια και ασκηθείτε κάνοντας πετάλι περιμετρικά του Άλσους Συγγρού ή απολαύστε τη φύση, τις λιμνούλες και την ησυχία, στο Πάρκο Τρίτση.

Πάρνηθα

Από όποια πλευρά της Πάρνηθας και αν βρεθείτε, το σίγουρο είναι ότι στο δρόμο σας θα συναντήσετε αρκετούς ποδηλάτες να δοκιμάζουν τις αντοχές τους στο καταπράσινο βουνό της Αττικής. Από την εμπειρία και τη διάθεσή σας εξαρτάται αν θα ακολουθήσετε ασφάλτινες ή χωμάτινες διαδρομές, μεγάλες ή μικρές, εύκολες ή δύσκολες. Μια από τις πιο όμορφες, κατά τη γνώμη μας, είναι αυτή που περνάει από το Κατσιμίδι και φτάνει έως τους ήσυχους δρόμους της Αγίας Τριάδας και τη λίμνη Κιθάρα.

Λίμνη Μαραθώνα
Ειδυλλιακή τοποθεσία για ορθοπεταλιές πλάι στη Λίμνη -απολαμβάνοντας το μεγαλείο της- ή μέσα στο πράσινο. Αν μάλιστα είστε έμπειρος και δεινός ποδηλάτης, τότε ο γύρος της Λίμνης θεωρείται must στο… βιογραφικό σας. Για τους λιγότερο δραστήριους, το καφέ της Λίμνης φαντάζει ιδανική επιλογή για τη βόλτα τους έως εκεί.


Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2016, έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» (Smart mobility. Strong economy) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

entertainment.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024