Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραντεβού για μπακαλιάρο σκορδαλιά σε πέντε σημεία της Αθήνας

Ραντεβού για μπακαλιάρο σκορδαλιά σε πέντε σημεία της Αθήνας

...

Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο παραδοσιακός και επετειακός μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του και εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε σημεία στην πόλη, που μπορείτε να τον απολαύσετε.

Η παράδοση θέλει ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, να συγκεντρωνόμαστε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και να απολαμβάνουμε την ξεχωριστή σπεσιαλιτέ που μυρίζει θάλασσα, αλλά και… σκόρδο! Ο λόγος φυσικά, για τον βακαλάο ή μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πρώτα πώς καθιερώθηκε αυτό το θαλασσινό έδεσμα ανήμερα του διπλού εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να καταναλώσουν ψάρι, μόνο σε δυο περιπτώσεις: του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Ο παστός μπακαλιάρος λοιπόν, ήταν η πιο προσιτή επιλογή, για τις φτωχές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας όπου εύκολα και οικονομικά μπορούσαν να βρουν το συγκεκριμένο ψάρι, ακόμα και σε μπακάλικα. Με το πέρασμα των χρόνων, το «ψάρι του βουνού» όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται, έγινε συνήθεια και εξαπλώθηκε στον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα να αποτελέσει παραδοσιακό, γαστρονομικό έθιμο του διπλού εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Το λαχταριστό -για πολλούς- αυτό έδεσμα, ωστόσο, αποτελεί μια χρονοβόρα –λόγω του ξαρμυρίσματος και τηγανίσματος- διαδικασία για την παρασκευή του. Αν λοιπόν, αυτήν τη φορά επιθυμείτε να απολαύσετε τον μπακαλιάρο σας χωρίς κόπο, παραμένοντας όμως πιστοί στην παράδοση, σας προτείνουμε μερικά από τα στέκια της Αθήνας για να τιμήσετε το επετειακό πιάτο της 25ης Μαρτίου.

  • Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου


Μετά την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, ο δρόμος εύκολα θα σας οδηγήσει σε μια από τις πιο ιστορικές και φημισμένες ταβέρνες της πρωτεύουσας, με έτος ιδρύσεως το 1865, στη γραφική και όμορφη γειτονιά της Πλάκας. Από το κατώφλι της θρυλικής ταβέρνας του Δαμίγου, έχουν περάσει μερικές από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής Αθήνας. Στο ανακαινισμένο και οικείο περιβάλλον του αριθμού 41 της οδού Κυδαθηναίων θα δοκιμάσετε την πασίγνωστη και ομώνυμη σπεσιαλιτέ, τηγανητά μπακαλιαράκια από τη Νορβηγία που θα συνοδέψετε με παντζάρια, χόρτα και κρασί από τα Μεσόγεια της Αττικής.
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ.: 210 3225084

  • Ο Ψαρούλης


Ο Ψαρούλης έκανε την εμφάνισή του πριν από δυο περίπου χρόνια στη γειτονιά της Γλυφάδας και ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Το στέκι των νοτίων προαστίων συνδυάζει άριστα τη λογική του ιχθυοπωλείου με αυτήν της ψαροταβέρνας, σε ένα μικρό και φροντισμένο καλαίσθητο χώρο. Ο Ψαρούλης ποντάρει στο φρέσκο ψάρι σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα. Συνοδέψτε το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας με σαλάτες, τηγανητές πατάτες, φάβα και άγρια χόρτα, ενώ προτού φύγετε μην παραλείψετε να ψωνίσετε και φρέσκο ψάρι της αρεσκείας σας για το σπίτι. Και αν βαριέστε το καθάρισμά του, ζητήστε από την ομάδα του Ψαρούλη να σας το καθαρίσει ή ακόμα και να το μαγειρέψει.
Ξενοφώντος 22, Γλυφάδα, τηλ.: 211 0134100

  • Τα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης


Μπορεί για κάποιους να πέφτει λίγο μακριά, ωστόσο μια επίσκεψη στα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης για το κλασικό έδεσμα της ημέρας με την έντονη γεύση, αξίζει τη διαδρομή. Ο Βαγγέλης Ντόφης και η ομάδα του συνεχίζουν τη γευστική παράδοση του φημισμένου εστιατορίου, που ξεκίνησε στην περιοχή από το 1932, διατηρώντας τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Ο τραγανός τηγανητός μπακαλιάρος συνοδευόμενος από, ήπια στη γεύση σκορδαλιά, λιώνει στο στόμα, ενώ σερβίρεται σε τρεις μοναδικές παραλλαγές: τηγανητός, ψητός στη σχάρα και πλακί με κρεμμυδάκι στο φούρνο. Επιπλέον, αν περάσετε μια βόλτα από εκεί ένεκα και της ημέρας, αξίζει να δοκιμάσετε και τη φάβα Σαντορίνης.
Αθηνών-Χαλκίδος 17 Άνοιξη, τηλ.: 210 8144425

  • Ο Διάσημος


Ο Διάσημος αποτελεί μια διαχρονική αξία στο γευστικό χάρτη του Πειραιά, που ξεκινά από τη δεκαετία του ‘60. Έχοντας τη θάλασσα στο… πιάτο σας, αλλά και στα πόδια σας, αφού βρίσκεται στην όμορφη Πειραϊκή πλάι στο κύμα, ο Διάσημος ταξιδεύει τους φίλους των θαλασσινών νοστιμιών στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, με εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Επιλέξτε τον αφράτο μπαλιάρο-λουκούμι που θα απολαύσετε με παντζαροσαλάτα, ταραμοσαλάτα, τα σπέσιαλ βραστά λαχανικά του Διάσημου ή χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί.
Ακτή Θεμιστοκλέους 308, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4517471

  • Η Παλιά Φάβα

Βραβευμένες σπιτικές συνταγές, όμορφος χώρος και προσιτές τιμές είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για το μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου που έχει κερδίσει το δικό του φανατικό κοινό. Στο νοσταλγικό του χώρο με τα κεντημένα κουρτινάκια, τα όμορφα τραπεζομάντηλα και τις απλές καρέκλες θα δοκιμάσετε το μαμαδίστικο, τραγανό και αφράτο μπακαλιάρο της κυρίας Ντίνας Χάλαρη, η οποία ετοιμάζει τις γευστικές προτάσεις που εναλάσσονται καθημερινά, από φρέσκες πρώτες ύλες. Από τις επιλογές της ημέρας, προτιμήστε και τη σπιτική φάβα.
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9311994

entertainment.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024