Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Απίστευτο πόσα χρόνια πήρε να γυριστεί το αριστούργημα του Τζεφιρέλι

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Απίστευτο πόσα χρόνια πήρε να γυριστεί το αριστούργημα του Τζεφιρέλι

Άγνωστες λεπτομέρειες για το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» θεωρείται από τις πιο πιστές μεταφορές της ζωής του θεανθρώπου, κερδίζοντας την απόλυτη αναγνώριση από τον κόσμο από γενιά σε γενιά.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Δραματοποεί τη γέννηση, τη ζωή, τη διακονία, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού.

Ξεκίνημα το 1973

Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία της μίνι σειράς με θέμα τη ζωή του Ιησού Χριστού προέκυψε όταν ο Λιου Γκρέιντ έγινε δεκτός από τον Πάπα Παύλο ΣΤ’. Ήθελε να τον συγχαρεί για την παραγωγή της ταινίας «Moses the Lawgiver», με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ.

Ήταν στο τέλος της συνάντησής τους που ο Πάπας του είπε ότι ήλπιζε το επόμενο έργο να αφορά τη ζωή του Ιησού. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Λιου Γκρέιντ θα έλεγε ότι σκόπευε να ετοιμάσει την ταινία για τον Ιησού. Ο ρόλος του σκηνοθέτη προσφέρθηκε με πρωτοβουλία του Πάπα στον Φράνκο Τζεφιρέλι. Επέμενε πως είτε θα έκανε αυτός τον Ιησού από τη Ναζαρέτ ή κανένας άλλος.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι αρνήθηκε αρχικά να σκηνοθετήσει την τηλεταινία. Ήταν όμως ο Λιου ο Γκρέιντ που επέμεινε και τελικά τον έπεισε. Αποδέχτηκε τη δουλειά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1973.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης αποφάσισε να φτιάξει μια ταινία για τη ζωή του Ιησού που θα γινόταν αποδεκτή από όλα τα χριστιανικά δόγματα. Τόσο ο Φράνκο Τζεφιρέλι όσο και ο Λιου Γκρέιντ επέμειναν ότι η αποτύπωση της ζωής του Ιησού θα έπρεπε να είναι οικουμενική. Έφτασαν μέχρι το Βατικανό και το Κολέγιο των Ραβίνων στο Λονδίνο όπου και συμβουλεύτηκαν ειδικούς.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθoπoιώv. Ανάμεσά τους οι Σερ Λόρενς Ολίβιε, Αv Μπάvκρoφτ, Ολίβια Χάσεϊ, Άντονι Κoυίv, Μάικλ Γιoρκ και Ρόμπερτ Πάουελ στov ρόλο τoυ Ιησού. Στην εμβληματική ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» εκπροσωπήθηκε και η Ελλάδα. Ήταν ο Γιώργος Βογιατζής που υποδύθηκε τον ρόλο του Ιωσήφ.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» μέσα από τα μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ

Τα κύρια γυρίσματα, που πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο και την Τυνησία, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975. Ολοκληρώθηκαν αρκετούς μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1976. Ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικά, κυρίως για τον πρωταγωνιστή.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ είχε δηλώσει ότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά στα γυρίσματα, ιδιαίτερα σε αυτό της Σταύρωσης. «Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών. Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό.

Ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού. Ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία.

Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός. Ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλλει στον εαυτό μου πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο «ρεαλιστικός» μπορούσα.

Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι’ αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί».

Το κόστος της παραγωγής υπήρξε εξαιρετικά υψηλό. Οι αναφορές για το μέγεθος του προϋπολογισμού του συγκλονιστικού δράματος κινούνται ανάμεσα σε 12 και 18 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη προβολή έγινε στις 25 Μαρτίου του 1977 στο βρετανικό κανάλι ITV. Δύο ημέρες μετά προβλήθηκε από το κρατικό Ιταλικό κανάλι RAI 1. Στις 3 Απριλίου προβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο NBC. Η πρώτη προβολή της ταινίας σημείωσε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, με την τηλεθέαση να ξεπεράσει το 50%.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024