Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σούπερ Σάββατο για Brexit : Πέρασε η τροπολογία για παράταση, μπλόκο στη συμφωνία Τζόνσον

Σούπερ Σάββατο για Brexit : Πέρασε η τροπολογία για παράταση, μπλόκο στη συμφωνία Τζόνσον

Νέο χαστούκι για τον Μπόρις Τζόνσον η υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτγουιν για παράταση με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Την ταπεινωτική ήττα του Μπόρις Τζόνσον κατάφεραν οι βρετανοί βουλευτές, περνώντας την τροπολογία Λέτγουιν του βουλευτή των Συντηρητικών για την παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της ΕΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τροπολογία πέρασε με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Όλιβερ Λέτγουιν (εκ των διαγραφέντων των Τόρις και πρώην υπουργός) προβλέπει να προηγηθεί ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας του Brexit, πριν η Βουλή εκφράσει την κρίση της για τη συμφωνία αυτή καθεαυτή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν προχωράει η ψηφοφορία στο Ουεστμίνστερ για τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση μέχρι να πετύχει συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ.

Θρίλερ με τη σημερινή ψηφοφορία

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «no deal» είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

«Δεν διαπραγματεύομαι παράταση»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είπε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αίτημα για παράταση προς τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμφωνία του ή χωρίς καθόλου συμφωνία.

«Ας καταφέρουμε μια συμφωνία που μπορεί να θεραπεύσει αυτή τη χώρα και θα μας επιτρέψει να εκφράσουμε τις νόμιμες επιθυμίες μας για βαθύτερη δυνατή συνεργασία με τους γείτονές μας».

Λέτγουιν: Διατεθειμένος να στηρίξω Τζόνσον αλλά…

Από πλευράς του ο Λέτγουιν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τη συμφωνία του Τζόνσον αλλά στόχος της τροπολογίας του ήταν «να διατηρήσει την ασφάλεια που παρέχει η πράξη Benn, η οποία μας εμποδίζει να φύγουμε αυτομάτως από την ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της πράξης Benn, η οποία υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση από την ΕΕ εάν δεν έχει λάβει την απαραίτητη στήριξη για τη συμφωνία του μέχρι την προθεσμία.

Κόρμπιν: Ο Τζόνσον εκβιάζει

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών σχολίασε ότι ο Μπόρις Τζόνσον με τη δήλωση ότι δε θα διαπραγματευτεί, εκβιάζει το κοινοβούλιο για να περάσει η κακή συμφωνία του.
Όπως είπε, ελπίζει να μην εννοεί ότι δεν θα ζητήσει παράταση από την ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένει επίσημη ενημέρωση

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η ΕΕ περιμένει την επίσημη ενημέρωση από τη βρετανική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους – Ζητούν δημοψήφισμα

Αντίστοιχο σκηνικό με αυτό εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου φαίνεται να επικρατεί και έξω.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει το κέντρο του Λονδίνου, ζητώντας νέο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για το Brexit.

Οι διαδηλωτές προχωρούν από το Park Lane έως την πλατεία του Κοινοβουλίου, καθώς είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024