Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρταση: Αλλαγές που μειώνουν την ανάγκη για φάρμακα

Υπέρταση: Αλλαγές που μειώνουν την ανάγκη για φάρμακα

Έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν το 2017 και αναφέρουν ότι «η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι το πρώτο βήμα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης»

Οι άνδρες και οι γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογίας για την Υπέρταση που εκδόθηκαν το 2017 και αναφέρουν ότι «η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι το πρώτο βήμα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στο Τσαπελ Χιλ, με επικεφαλής τον Δρ Άλαν Χιντερλιτερ, μελέτησε 129 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, 40-80 ετών που έπασχαν από υπέρταση.

Οι τιμές της αρτηριακής τους πίεσης κυμαινόταν μεταξύ 130-160/80-99 mmHg αλλά δεν έπαιρναν αντιϋπερτασικά φάρμακα για τη μείωση της. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν υποψήφιοι για αντιϋπερτασική φαρμακευτική αγωγή στην αρχή της μελέτης, βάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών.

Με τυχαία επιλογή οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να εφαρμόσουν μια από τρεις αλλαγές για 16 εβδομάδες. Στη μια ομάδα άλλαξε το περιεχόμενο της διατροφής και με συμπεριφορική αγωγή έγινε διαχείριση του σωματικού βάρους, ενώ οι συμμετέχοντες έκαναν γυμναστική για τρεις εβδομάδες υπό επίβλεψη. Η αλλαγή στη διατροφή έγινε με βάση τη δίαιτα DASH που είναι σχεδιασμένη να συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, ελάχιστο κόκκινο κρέας, αλάτι και γλυκά. Η δεύτερη ομάδα έκανε μόνο δίαιτα DASH, ενώ μια τρίτη ομάδα δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η πρώτη ομάδα είχε χάσει κατά μέσο όρο 8,6 κιλά και είχε μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο τη συστολική κατά 16 mmHg και τη διαστολική κατά 10 mmHg, στο τέλος των 16 εβδομάδων.

Όσοι είχαν κάνει μόνο δίαιτα DASH είχαν μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 11/8 mmHg.

Η τρίτη ομάδα είχε ελάχιστη μείωση κατά μέσο 3/4 mmHg.

Στο τέλος της μελέτης, μόνο το 15% εκείνων που είχαν αλλάξει διατροφή και έκαναν γυμναστική χρειαζόταν αντιϋπερτασική αγωγή, συγκριτικά με το 23% της ομάδας που άλλαξε μόνο διατροφή.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024