Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάβρος Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Επίθεση στην οικονομία μας ισούται με επίθεση στη σημαία μας

Λάβρος Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Επίθεση στην οικονομία μας ισούται με επίθεση στη σημαία μας

«Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να παραιτηθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα διαψευστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά»

Νέα σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ για τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Άγκυρα εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να παραιτηθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα διαψευστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».

Στη συνέχεια είπε πως «στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και τον λαό της», εξισώνοντας ουσιαστικά μια επίθεση στην οικονομία με μία επίθεση στην ίδια τη χώρα στο σύνολό της.

Ολοκληρώνοντας είπε πως «μία επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει ουδεμία διαφορά από μία επίθεση στη σημαία μας», προσθέτοντας ότι ο τουρκικός λαός είναι ικανός να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βιώνει η χώρα.

Η τουρκική κρίση και οι ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά την αποσταθεροποίηση της οικονομίας της -η οποία μεγεθύνθηκε κατά 135% επί των ημερών του- στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ. Μάλιστα, παραλληλίζουν την επίθεση αυτή και με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, για το οποίο επίσης κατηγορούν τις ΗΠΑ πως έδρασαν μαζί με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος όπου ο Ερντογάν επίσπευσε την εκλογική διαδικασία και οδήγησε στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, την οποίες και κέρδισε με σχετική ευκολία.

Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος λέει πως τη στιγμή που η λίρα είχε αρχίσει να πέφτει επικίνδυνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα tweet που λειτούργησε κατακεραύνωσε ακόμα περισσότερο το νόμισμα της γειτονικής χώρας.

«Μόλις έδωσα εντολή να διπλασιαστούν οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, διολισθαίνει ταχέως έναντι του δικού μας, ισχυρού δολαρίου! Οι δασμοί θα είναι τώρα 20% για το αλουμίνιο και 50% για τον χάλυβα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!».

Πρόκειται για ένα χτύπημα, ήρθε ως αποτέλεσμα της σοβαρής κρίσης, τις οποίας αφορμή στάθηκε η άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα, Αντριου Μπράνσον.

Βέβαια, τα αίτια είναι ίσως βαθύτερα, αφού ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν θα αρθούν ακόμη κι αν απελευθερωθεί.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024