Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ESM: Αυστηρές ρήτρες θα συνοδεύουν το «μαξιλάρι ρευστότητας»

ESM: Αυστηρές ρήτρες θα συνοδεύουν το «μαξιλάρι ρευστότητας»

Ρήτρα για αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων του μαξιλαριού ρευστότητας προβλέπεται μεταξύ άλλων σε πρόταση του ESM για τους όρους κατανομής της δόσης των 15 δισ. ευρώ και τη λειτουργία του μαξιλαριού ρευστότητας. Στενή παρακολούθηση της χρήσης των κεφαλαίων

Η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας ότι η χώρα θα λάβει μια τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο ταμειακό απόθεμα της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέχρι το έτος 2020.

Ωστόσο η δόση αυτή και το μαξιλάρι ρευστότητας θα συνοδεύεται από αυστηρές ρήτρες ως προς τη χρήση του, η οποία θα παρακολουθείται στενά από τον ESM, όπως αναφέρεται σε σχέδιο πρότασης του Μηχανισμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με σχέδιο πρότασης του ESM, για τους όρους με τους οποίους θα διατεθεί η δόση των 15 δισ. ευρώ και θα λειτουργήσει το «μαξιλάρι ρευστότητας» προβλέπονται τα εξής:

* Το μέγιστο ποσό αυτής της πέμπτης δόσης θα είναι €15 δισ. και μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα σε ξεχωριστές δόσεις.

* Από το σύνολο της πέμπτης δόσης, ποσό ως και 5,5 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα εκταμιευτεί στον ειδικό λογαριασμό και ποσό έως και 9,5 δισ. ευρώ, που θα συμβάλλει στο χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας, θα εκταμιευτεί στον ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

* Περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την εποπτεία του ειδικού λογαριασμού για το μαξιλάρι ρευστότητας και τη χρήση των δόσεων που εκταμιεύονται θα καθοριστούν στην σχετική Ανακοίνωση Αποδοχής του ESM.

Αυτές θα διασφαλίζουν ότι το νομικό καθεστώς και ο τρόπος λειτουργίας του λογαριασμού τηρούνται και ότι έχουν τεθεί σε ισχύ επαρκείς προϋποθέσεις εποπτείας και πληροφόρησης.

Επίσης, οι δικλείδες αυτές θα προσφέρουν την κατάλληλη ευελιξία όσον αφορά την χρήση του μαξιλαριού ρευστότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται και με την χρήση ίδιων πόρων της χώρας και θα απαιτείται η έγκριση του ESM και ένα διορθωτικό σχέδιο όταν το μαξιλάρι ρευστότητας χρησιμοποιείται περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο ESM θα έχει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει τυχόν υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού του μαξιλαριού ρευστότητας, μετά από εκτίμησή του για το κατά πόσο είναι απαραίτητα ως ταμειακά διαθέσιμα και για τα πλεονεκτήματα μίας εναλλακτικής χρήσης αυτών των κεφαλαίων.

Η αλλαγή χρήσης αναφέρεται ότι θα γίνει κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024