Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα με τη συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ: Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα με τη συμφωνία των Πρεσπών

Με 69 ψήφους υπέρ και την αντιπολίτευση να μην συμμετέχει το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ, καθώς και μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνονται μόνιμα η ταυτότητα και η γλώσσα της Μακεδονίας, είπε ο Ζόραν Ζάεφ στην έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, στην οποία θα ψηφιστεί η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία  μια ευκαιρία. Οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο», είπε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία με την Ελλάδα υποστηρίχθηκε από όλους τους διεθνείς εταίρους και άνοιξε τις πύλες της των Σκοπίων προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ είπε ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναμένει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Αντί για πικρία και θυμό, όλοι μαζί να γράψουμε τις μελλοντικές σελίδες, να οδηγήσουμε τους πολίτες προς μια ευημερούσα ΠΓΔΜ, ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς εγγυόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ανοίγουμε τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιτυγχάνουμε την επιθυμία των προγόνων μας να αναγνωριστούν από όλους ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά. Πρόκειται για μια ιστορική πράξη, για μια ιστορική ευκαιρία», ολοκλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Νωρίτερα, σημειώθηκε νέα «μετωπική» σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της χώρας, με αφορμή συνέντευξη του Ζάεφ την Τρίτη το βράδυ, στην οποία έθεσε ζήτημα πρότασης αποπομπής του Ιβάνοφ σε περίπτωση που δεν υπογράψει τη συμφωνία, με τον Σκοπιανό ΠτΔ να τον καλεί να «ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η θέση του για τη συμφωνία παραμένει σταθερή.

Επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο η συμφωνία

Το Κοινοβούλιο της επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE να μην συμμετέχουν στη συνεδρίαση.

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024