Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Taxisnet: Τα προβλήματα οδηγούν σε παράταση των δηλώσεων

Taxisnet: Τα προβλήματα οδηγούν σε παράταση των δηλώσεων

Τι αναφέρει στο in.gr o φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου

Χωρίς τελειωμό είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω της εφαρμογής Taxisnet.

Η διαδικασία υποβολής του εντύπου Ε1 βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις περίπου 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που περιμένει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για φέτος, έχουν υποβληθεί σχεδόν 2.600.000 δηλώσεις Ε1.

Μπορεί να απομένουν δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, πλην τα προβλήματα ακόμη είναι πολλά. Εκτός από τις δυσλειτουργίες που έχει του Taxisnet, οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «παγίδες» και εμπόδια.

Μεγάλο «αγκάθι» είναι ο νέος κωδικός 007 για την φιλοξενία. Στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει από την πλευρά τους να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Και μέσα σε όλα αυτά περίπου 80.000 συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να «περαστούν» στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να βεβαιωθούν νέα ποσά φόρων στα ονόματά τους.

Ζητούν παράταση…

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον έως τις 30 Ιουλίου και την ταχεία αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του taxisnet ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

… οι λόγοι;

Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι:

  1. Το σύστημα Τaxisnet παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του. Συγκεκριμένα από τις 09:00-11:00 το Τaxisνετ… σέρνεται, μεταξύ 11:00-13:00 το Taxis υπολειτουργεί με αποτέλεσμα καθημερινά οι δηλώσεις να στέλνονται από το μεσημέρι και μετά.
  2. Οι δηλώσεις νομικών προσώπων άνοιξαν την προηγούμενη Πέμπτη και τα λογιστικά προγράμματα μπορούν να τις υποβάλλουν από χθες, Τετάρτη
  3. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο νέο έντυπο Ε3 με τα καινούρια στοιχεία που πολλές φορές δεν είναι οικονομικά
  4. Λόγω των καινούριων κωδικών υπάρχουν δυσλειτουργίες και στο έντυπο Ε1 όπως για παράδειγμα στους κωδικούς 007-008
  5. Χρειάζονται διορθώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου όπου πρέπει να σταλούν email για τροποποιητικές δηλώσεις
  6. Ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε πάρα πολύ να αναρτήσει τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο
  7. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έπρεπε να αρχίσει 1η Φεβρουαρίου και όχι αρχές Μαΐου και
  8. Η πρώτη δόση έτσι κι αλλιώς πληρώνεται στις 31 Ιουλίου έτσι η παράταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα δημοσιονομικά έσοδα αντιθέτως αν δεν δοθεί παράταση πάρα πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμα πολύ υψηλά.

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024