Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Μητέρα Brazier δεν ήταν απλά μια καλή σεφ, αλλά μια επαγγελματίας

Η Μητέρα Brazier δεν ήταν απλά μια καλή σεφ, αλλά μια επαγγελματίας

Δεν αισθάνθηκε ηρωίδα

Η Eugénie Brazier , γνωστή ως «La Mère Brazier» δηλαδή η Μητέρα Brazier  ήταν η  πρώτη γαλλίδα σεφ που είχε τιμηθεί με τρία αστέρια από τον οδηγό Michelin. Το σημερινό Google Doodle σκίτσο την τιμά μέσα στην κουζίνα, με τον ατμό από το μαγείρεμά της να δημιουργεί έξυπνα τις λέξεις Google. Αυτό σίγουρα όμως δεν είναι το μεγαλύτερο της επίτευγμα. Ότι ήταν πάμπτωχη και ορφανή και κατάφερε να ξετρελάνει τον Σαρλ Ντε Γκολ με την μαγειρική της, είναι ένα κομμάτι από το success story της αλλά όχι η ιστορία που αξίζει να μνημονεύουμε από την ζωή της. Ούτε σίγουρα είναι απλό ότι στα 26 της χρόνια έγινε ιδιοκτήτρια εστιατορίου, αλλά η πραγματική της προσωπικότητα είναι πιο πολύπλοκη ακόμα, σαν να προσπαθείς να φτιάξεις την τέλεια κρεμ μπρυλέ χωρίς να μυρίζει αυγό. Αυτή βέβαια αυτό το κατάφερε!

Η ίδια απέρριψε να βραβευτεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής, με πλήρη ονομασία Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής (γαλλικά: Ordre national de la Légion d’honneur), είναι ιπποτικό τάγμα που ίδρυσε ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης το 1802. Η ιδιότητα μέλους του τάγματος αποτελεί τιμητική διάκριση που απονέμεται σε στρατιωτικούς και πολίτες για τις υπηρεσίες τους στην Γαλλία. Όταν ήρθε η σειρά της για την βράβευση εκείνη σήκωσε τα μάτια της από το καπνισμένο της καζάνι και απάντησε: «Το μετάλλιο πρέπει να δίνεται για πράξεις ανώτερες της καλής μαγειρικής και του επαγγελματισμού». Δεν αισθάνθηκε ηρωίδα, αλλά μια συγκροτημένη επαγγελματίας.

Τα πιο φημισμένα πιάτα του εστιατορίου της περιλάμβανε δύο πιάτα κατατεθέν, την «όμορφη αστακομακαρονάδα», που περιέχει μπράντυ και κρέμα και το «πουλερικό με μισό πένθος», στην οποία εισάγονται φέτες τρούφας μεταξύ του κρέατος και του δέρματος πριν το ψήσιμο. Θαυμάσια δεν ακούγονται; Εκείνη όμως δήλωσε πως «δεν έτρωγε τίποτα καλύτερα» από ένα ζωμό από πράσα και λαχανικά μαγειρεμένα στο γάλα και στο νερό, εμπλουτισμένα με αυγά, που χύνεται πάνω από μπαγιάτικο ψωμί. Το αγαπημένο της γεύμα ήταν μαγειρεμένο από τη μητέρα της και ήταν αυτό.

Ο γίγαντας της γαλλικής κουζίνας Paul Bocuse ήταν μαθητής της. Ο σεφ που σύστησε την Nouvelle Cuisine στην Γερμανία και την Γαλλία ήταν βοηθός της Brazier και ξεκίνησε πραγματικά από τα χαμηλά στον δρόμο του προς την κορυφή! Ο θρύλος λέει ότι ο Bocuse στην αρχή απλά σιδέρωνε τις πετσέτες των πελατών του εστιατορίου. Αργότερα περιέγραψε τη πρωτοπόρα σεφ ως «σκληρή και μετριοπαθή γυναίκα που γνώριζε ενστικτωδώς πώς να επιλέξει τον καλύτερο συνεργάτη για την ομάδα της.».

Αστεράτος σεφ χωρίς αστεράτο εκδότη και ιλουστρασιόν βιβλίο μαγειρικής γίνεται; Γίνεται! Η Eugene δεν είχε καμία όρεξη να γίνει το πρόσωπο της ημέρας στον γαλλικό τύπο και σίγουρα δεν είχε πρεμούρα να υπογράφει την πρώτη σελίδα σε αναγνώστες με γαστρονομικές ανησυχίες. Το πρώτο και μοναδικό βιβλίο συνταγής της δημοσιεύθηκε μεταθανάτια και είχε τεράστια επιτυχία! Η Brazier άρχισε να εργάζεται για ένα βιβλίο μαγειρικής δύο χρόνια πριν πεθάνει το 1977, αλλά ποτέ δεν το τελείωσε και τυπώθηκε μόνο με τη βοήθεια της οικογένειάς της το 2009.

Η Eugene Brazier πέθανε στις 2 Μαρτίου το 1977 , σε ηλικία 81 ετών με ένα μόνο παράπονο. Όταν μια χρονιά έχασε το αστέρι Michelin κατέρρευσε και όπως περιγράφει η εγγονή της : «Αλήθεια, την έπληξε πολύ. Η ιδέα της διασημότητας δεν την ενδιέφερε, αλλά εδώ κάποιος είπε ότι η δουλειά της ήταν λιγότερο καλή εκείνη την χρονιά. Αυτό ήταν κακό για εκείνη.».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024