Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Προτείνει δίχτυ ασφαλείας από τα αδιάθετα 27 δισ. ευρώ του προγράμματος
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος [πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ]

ΝΔ: Προτείνει δίχτυ ασφαλείας από τα αδιάθετα 27 δισ. ευρώ του προγράμματος

Η ΝΔ θέλει «καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο» επισημάνθηκε στη συνεδρίαση των τομεαρχών, προτείνοντας το «δίχτυ ασφαλείας» να προκύψει από τα 27 δισ. ευρώ αδιάθετων κεφαλαίων του προγράμματος. Δεν τίθεται θέμα πρότασης μομφής στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει ο Κ.Μητσοτάκης, μετά από δημοσιεύματα

Η αποτίμηση της κατάστασης στην οικονομία ενόψει της λήξης του προγράμματος και οι εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ ήταν εκ των κεντρικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε -σχολιάζοντας δημοσιεύματα- ότι δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ θέλει «καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο» επισήμανε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρ.Σταϊκούρας, καταθέτοντας την πρόταση του κόμματος το«δίχτυ ασφαλείας» που χρειάζεται η Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές να να προκύψει από τα 27 δισ. ευρώ αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η καθαρή έξοδος όπως την περιγράφει η κυβέρνηση είναι η νέα αυταπάτη της, εστιάζοντας και στις διαφορές της Ελλάδας με τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους.

Οι διαφορές της Ελλάδας από τις άλλες μνημονιακές χώρες

Στη διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, αναφέρθηκε εκτενώς στην εισήγησή του ο ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι:

– Σε καμία χώρα δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας.

– Καμία χώρα δεν υποχρεώθηκε να έχει για πέντε χρόνια επιπλέον πλεονάσματα.

– Σε καμία χώρα δεν συγκροτήθηκε ταμείο δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

– Σε καμία χώρα η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε μετά το τέλος του προγράμματος.

– Σε καμία χώρα δεν επιβλήθηκε ενισχυμένη εποπτεία (άλλη η εποπτεία που είχαν εκείνες και άλλη η εποπτεία στην Ελλάδα, αφού εμείς θα έχουμε τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο με πιθανή επιβολή νέων μέτρων).

Για αυτούς τους λόγους, η καθαρή έξοδος είναι η νέα αυταπάτη της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Καθαρή έξοδο με αδιάθετα κεφάλαια του προγράμματος ως δίχτυ ασφαλείας

Όσο για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «θέλουμε καθαρή έξοδο και χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε μπει στο πρόγραμμα χαλάρωσης, το κόστος του δανεισμού τώρα θα ήταν χαμηλότερο.»

» Η Ελλαδα χρειάζεται δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να προκύψει από πιστοληπτική γραμμή ή μαξιλάρι ασφαλείας ή από τα 27 δισ. των αδιάθετων του τρίτου μνημονίου.

» Η ΝΔ προκρίνει το τρίτο, καθώς από τα 86 δισ. του προγράμματος το ένα τρίτο είναι αδιάθετο και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να να διεκδικήσει με το επιχείρημα ότι έχει συμφωνήσει σε μέτρα για μετά το πρόγραμμα».

Δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησης του ΔΝΤ

Για την παραμονή του ΔΝΤ, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι το Ταμείο μετείχε μέχρι τώρα ως σύμβουλος και δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του.

Ο τομεάρχης Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι «όταν μιλάμε για μείωση των συντάξεων θα πρέπει να αναδεικνύουμε και την αύξηση των των εισφορών κατά 17,6% σε 1,2 εκατομμύρια αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επίσης θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2019».

Σφοδρές επικρίσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς για ΠΓΔΜ

Στο θέμα της πΓΔΜ τοποθετήθηκε η τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύτηκε τη σύνθετη ονομασία.

Ωστόσο, ανέφερε, υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά και πρόσθεσε ότι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για επιμέρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης του παρελθόντος και κυρίως την περίοδο Καραμανλή-Γκρούεφσκι είναι ότι πολλές από τις επιλογές μας αποσκοπούσαν να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

Στο blame game που γινόταν, καταδεικνύαμε με τις προτάσεις μας ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που μπλοκάραμε την διαπραγμάτευση, αλλά ο Γκρούεφσκι.

Επίσης, έχει σημασία ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει στη θέση της για το erga omnes, αλλαγή Συντάγματος, ενιαία συμφωνία καθώς και στο έλλειμμα νομιμοποίησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για να φέρει συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα και εν είδη αυστηρής προτροπής είπε στους τομεάρχες του: «Να αναδεικνύουμε την καθαρότατη θέση μας και κυρίως να εμμένουμε ότι θα σχολιάσουμε όταν θα υπάρχει επίσημη συμφωνία από την κυβέρνηση».

«Όσο για τα συλλαλητήρια η κατεύθυνση είναι ότι όποιος θέλει μετέχει» πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση ετέθη το θέμα της πρότασης μομφής, καθώς υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα, και η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024