Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πολύ σκληρός για να πεθάνει…

Πολύ σκληρός για να πεθάνει…

Η ιστορία του φόρου στα ακίνητα, γνωστού και ως ΕΝΦΙΑ που πλέον δεν καταργείται

Ήταν Σεπτέμβριος του 2011. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο φόρο στα ακίνητα. Δεν ήταν άλλος από το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ, το «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ήταν η αρχή της ιστορίας ενός φόρου ο οποίος μόνο έκτακτος δεν αποδείχθηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν το «χαράτσι» μπορεί να άλλαξε όνομα και μορφή αλλά ήρθε για να μείνει και να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Το τέλος του ΕΕΤΗΔΕ γράφτηκε το 2013 επί κυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά. Τη θέση του πήρε ο γνωστός ΕΝΦΙΑ. Τα πρώτα εκκαθαριστικά του νέου φόρου μοίρασαν εγκεφαλικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ένα απίστευτο αλαλούμ με χοντρά λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τότε κυβέρνηση.

Ύστερα ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πολύ σύντομα προσγειώθηκαν στην σκληρή πραγματικότητα. Ο φόρος στην ακίνητη περιουσία δεν καταργήθηκε. Όχι μόνο παρέμεινε αλλά αναμένεται να φουσκώσει ακόμη περισσότερο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Θα συνεχίσει να γονατίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για πολλά ακόμη χρόνια όπως αποκαλύπτεται στο «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Άλλωστε με το κουστούμι εποπτείας και δεσμεύσεων που ράβεται για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, θεωρείται δύσκολο να γίνουν  ουσιαστικές παρεμβάσεις – ελαφρύνσεις σε έναν φόρο που φέρνει κάθε χρόνο 2,65 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Παρόλο αυτά, ο ΕΝΦΙΑ έχει μπει ξανά στο προεκλογικό παιχνίδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει στα αντίμετρα του 2020 τη μείωση του κατά 200 εκατ. ευρώ και η Ν.Δ. υπόσχεται τη μείωση του κατά 30%.

Κανείς δεν μιλάει πλέον για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει…

Only in

Κυβέρνηση: Η «ανταρσία» των 11 και τα καμπανάκια για το μέλλον

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό της ΝΔ και ο κίνδυνος που έρχεται από τα Δεξιά της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024