Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Δρακόντια μέτρα κατά του Ιραν - Δώδεκα όροι για νέα συμφωνία

ΗΠΑ: Δρακόντια μέτρα κατά του Ιραν – Δώδεκα όροι για νέα συμφωνία

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη

Ο αμερικανικός στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και εξακολουθεί να αξιολογεί αν θα συμπεριλάβει νέες ενέργειες ή τον διπλασιασμό των υπαρχόντων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή που ασκεί το Ιράν στην περιοχή», τόνισε ο Μάνινγκ στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «αξιολογούμε αν θα διπλασιάσουμε τις υπάρχουσες ενέργειές μας ή θα εφαρμόσουμε νέες ενέργειες», χωρίς να τις διευκρινίσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Οι όροι για μια «νέα συμφωνία»

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να «επαναδιαπραγματευτεί», ο Πομπέο ανέφερε επίσης τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία».

Σ’ αυτούς τους «δρακόντειους» όρους περιλαμβάνονται ο ολοκληρωτικός τερματισμός εμπλουτισμού ουρανίου, το κλείσιμο αντιδραστήρων βαρέως ύδατος, να δώσει η Τεχεράνη άνευ όρων πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές σε όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα.

Επίσης η Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε, θα πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Τέλος, το Ιράν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει την εμπλοκή του σε συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (Υεμένη), να σταματήσει να στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Αφγανούς Ταλιμπάν, αλ Κάιντα).

Παράλληλα να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις των γειτόνων του, όπως το Ιράκ ή το Λίβανο, και να απειλεί άλλους, όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία.

Αυτοί οι δώδεκα όροι για τον αμερικανό ΥΠΕΞ «μπορεί να δείχνουν μη ρεαλιστικοί», αλλά αποτελούν «βασικές» απαιτήσεις.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε.

«Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση».

«Στο τέλος ο Ιρανικός λαός θα χρειαστεί να πάρει μια απόφαση για την ηγεσία του. Αν πάρουν την απόφαση γρήγορα, αυτό θα είναι καταπληκτικό, αν επιλέξουν να μην το κάνουν, θα διατηρήσουμε τη σκληρή μας στάση σε αυτό, έως ότου πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέσαμε νωρίτερα», δήλωσε ο Πομπέο.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσινγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Παράλληλα ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της, αλλά με το πέρασμα του καιρού ελπίζει ότι θα αναγνωρίσουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν ήταν η σωστή.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024