Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας γιγάντιος ιχθυόσαυρος το μεγαλύτερο ζώο της Γης

Ένας γιγάντιος ιχθυόσαυρος το μεγαλύτερο ζώο της Γης

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το μήκος του σώματος από το οποίο προερχόταν το οστό θα έπρεπε να είναι περίπου 26 μέτρα

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ στον πλανήτη Γη ανήκει τελικά ένα μεμονωμένο οστό από την κάτω γνάθο ενός προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού που εντοπίστηκε το Σομερσετ της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Ο συλλέκτης απολιθωμάτων Πολ ντε λα Σαλ εντόπισε το ηλικίας 205 εκατομμυρίων ετών οστών, της όψιμης τριασικής περιόδου, σε παραλία του Σομερσετ τον Μάιο του 2016.

Οι παλαιοντολόγοι Ντιν Λομαξ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Τζουντι Μασσαρε από το Κολέγιο SUNY, που το εξέτασαν, το χαρακτήρισαν ως ατελές οστό από την κάτω γνάθο ενός γιγάντιου ιχθυόσαυρου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το μήκος του σώματος από το οποίο προερχόταν το οστό θα έπρεπε να είναι περίπου 26 μέτρα, σχεδόν δηλαδή το μήκος μιας μπλε φάλαινας.

Επίσης, σύγκριναν το απολίθωμα με αρκετά είδη ιχθυσαύρων, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερου γνωστού μέχρι σήμερα, του Shonisaurus sikanniensis, με μήκος 21 μέτρα, και εντόπισαν ομοιότητες γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το οστό από την παραλία του Σομερσετ ανήκει σ’ έναν γιγάντιο ιχθυόσαυρο.

«Καθώς έχουμε μόνο ένα μεγάλο τμήμα της κάτω γνάθου, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το πραγματικό μέγεθος του προϊστορικού ερπετού, αλλά μέσω της σύγκρισης με τον S.sikanniensis μπορούμε να πούμε ότι το νέο απολίθωμα είναι 25% μεγαλύτερο», αναφέρεται στη μελέτη.

Άλλα συγκριτικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο ιχθυόσαυρος του Σομερσετ είχε μήκος 20-25 μέτρα.

Αλλά ο Δρ Λομαξ σπεύδει να σημειώσει ότι «οι υπολογισμοί δεν είναι εντελώς σωστοί λόγω των διαφορών μεταξύ των ειδών».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024