Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα μηνύματα των πολιτικών για την 21η Απριλίου

Τα μηνύματα των πολιτικών για την 21η Απριλίου

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967

Τα μηνύματά τους στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Φώφη Γεννηματά: Η Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ένα απροστάτευτο αγαθό

«Κρατάμε ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη την καταδίκη των πραξικοπηματιών, που πρόδωσαν την Πατρίδα και κατέλυσαν τη δημοκρατία. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της για τη συμπλήρωση 51ενός ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «έχουμε το χρέος να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, ότι στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων και αμφισβητήσεων, η Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ένα απροστάτευτο αγαθό».

Σταύρος Θεοδωράκη: Τι σημαίνει χούντα

KKE: Ένταση προσπαθειων για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «το ΚΚΕ παρότι ήταν εκτός νόμου από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης», ενώ «δίπλα του έδρασε ηρωικά και είχε τη δική της μεγάλη συμβολή η ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968».

Σήμερα, συνεχίζει, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που πυκνώνουν τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που εντείνεται η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής πάλης, η ετοιμότητα δράσης κάτω από όλες τις συνθήκες και η προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Χρειάζεται, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Λεβέντης: Αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι νέοι του Πολυτεχνείου μένουν ακόμη ανεκπλήρωτα

«Μισό περίπου αιώνα μετά την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών, η Ελλάδα είναι τυπικά δημοκρατική χώρα, όμως δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σε δήλωσή του για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.

Στη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης προσθέτει: «Εξακόσιες χιλιάδες Έλληνες εργάζονται στο εξωτερικό, 1,5 εκατ. συμπολίτες μας είναι άνεργοι, το δε επίπεδο όλων των συμπολιτών μας έχει κατά 50% και πλέον μειωθεί. Αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι νέοι του Πολυτεχνείου μένουν ακόμη ανεκπλήρωτα. Πέρασαν πολλοί πρωθυπουργοί που σχεδόν όλοι βαρύνονται με ψέματα και ασυγχώρητα λάθη. Η μισή Κύπρος κατέχεται από την Τουρκία και τώρα οι γείτονες μας, παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και κατ΄ουσίαν εγείρουν αξιώσεις στο μισό Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι φεύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αλλά έχει βάλει υπογραφές βαρύτατες για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, 2,4% μέχρι το 2060 και υπερκόφτη που θα ισχύει για 99 χρόνια και θα δημεύει στη πρώτη αδυναμία πληρωμής κρατικού αξιόγραφου κάθε δημόσια και δημοτική περιουσία των Ελλήνων. Δεν φθάνουν όλα αυτά και κάποιοι αχαρακτήριστοι υπουργοί υπόσχονται νέους συμβασιούχους και προσλήψεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Αν εξετάσει κάποιος την Ελλάδα του 2018 θα διαπιστώσει λαϊκό ιδρώτα και μόχθο που πήγαν χαμένοι κάτω από τον αδίσταχτο κομματισμό, παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων καλεί σε νέους αγώνες γιατί η φωνή των ηρώων του Πολυτεχνείου εξακολουθεί προδιδόμενη».

ΑΝΕΛ: Σε σταθερά θεμέλια η Δημοκρατία στην Ελλάδα

«Η επέτειος του απριλιανού πραξικοπήματος αποτελεί την αφορμή για να ανακαλέσουμε στη συλλογική μνήμη τα οδυνηρά αποτελέσματα της δικτατορίας και να αντλήσουμε εκείνα τα διδάγματα που θα μας εμπνεύσουν αισιοδοξία για το μέλλον», δηλώνει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου για τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Η κ. Παπαδοπούλου στη δήλωσή της προσθέτει:

«Η δικτατορία επιβλήθηκε λόγω της αδυναμίας του τότε πολιτικού κόσμου να προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά μετά από επτά χρόνια κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου.

Πενήντα ένα χρόνια μετά το απριλιανό πραξικόπημα, η αποκλειστική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τη προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας απέναντι σε όποιους τολμήσουν να τα αμφισβητήσουν. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια. Δεν την φοβίζουν οι αρνητές της, αλλά και δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε απόπειρα ή πρόθεση απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

Την ίδια στιγμή, η Πατρίδα μας διεκδικεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την απελευθέρωσή της από την ασφυκτική επιτροπεία και τον απεγκλωβισμό της από τα μνημόνια. Μετά από επτά σκληρά και επώδυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μνημονιακά χρόνια, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να βλέπουν το μέλλον τους, το προσωπικό και το συλλογικό, με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο κοινός στόχος, τώρα, είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η προστασία των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων. Παρά τις Κασσάνδρες, οι Έλληνες δικαιούνται να ελπίζουν».

ΔΗΜΑΡ: Οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη

«Σήμερα που οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού αμφισβητούν σημαντικούς πυλώνες του πολιτεύματος και προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά το τέλος των εκδηλώσεων μνήμης, όπου παραβρέθηκε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος.

Τις εκδηλώσεις για τα 51 έτη από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) στον μνημειακό – ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, και η αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκε τους χώρους του «ΕΑΤ- ΕΣΑ». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Πανδής και Δημήτρης Στάμου.

ΛΑΕ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την προάσπιση της δημοκρατίας

«Σήμερα, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν προκειμένου να ανατραπεί η χούντα. Αντιστεκόμαστε σθεναρά στα μισαλλόδοξα και συνένοχα κελεύσματα του νεοναζισμού και της άκρας δεξιάς, που εκμεταλλευόμενοι τις κοινωνικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα λαϊκά στρώματα, επιχειρούν να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια τις πιο επικίνδυνες ιδέες για την ανθρωπότητα», τονίζει η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή την επέτειο από την απριλιανή δικτατορία.

Η σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ συνεχίζει ως εξής: «Αγωνιζόμαστε για μια νέα Ελλάδα, ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη, αντιιμπεριαλιστική και ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια και λιτότητα, με εθνικό νόμισμα και τους εργαζόμενους και τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024