Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έτσι θα συμβάλεις στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού 6-8 ετών

Έτσι θα συμβάλεις στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού 6-8 ετών

Κάθε γονιός αντιμετωπίζει πάνω κάτω κοινές δυσκολίες και έχει τις ίδιες απορίες όσον αφορά στο μεγάλωμα του παιδιού

Δεν γεννιόμαστε γνωρίζοντας τα πάντα. Συνήθως συμβουλευόμαστε τις γνώμες των ειδικών αλλά ακολουθούμε και το ένστικτό μας ακόμα κι αν δεν είναι πάντα αλάνθαστο. Είναι καλό λοιπό να θυμάσαι ότι κάθε περίπτωση γονιού αλλά και παιδιού είναι ξεχωριστή και ότι δεν πειράζει να κάνεις λάθη, αρκεί να τα αναγνωρίζεις, να τα κατανοείς και να μην φοβάσαι να ρωτήσεις.

Να έχεις υπόψιν σου και να θυμάσαι ότι μπορείς να βοηθήσεις πολύ ένα παιδί 6-8 ετών εάν κάνεις τα παρακάτω μικρά (αλλά σημαντικά) πράγματα.

  • Χτίσε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού με το να αναγνωρίζεις τα θετικά του στοιχεία και αυτά που καταφέρνει. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό, συνήθως συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, γίνονται αυστηροί με τους ίδιους και χάνουν πολύ εύκολα την όποια αυτοπεποίθηση έχουν.
  • Δίδαξε στο παιδί σου ότι είναι εντάξει να κάνει λάθη. Αυτό δεν θα επιτευχθεί τόσο με το να του το λες λεκτικά. Είναι καλό να σε βλέπει να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να τα κάνεις λάθος. Αυτό θα το βοηθήσει να δει ότι το σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπει και να μην νιώθει αποτυχία αν δεν τα καταφέρει.
  • Δώσε του ευκαιρίες να εξερευνήσει και να μάθει, τόσο εντός σπιτιού όσο και εκτός. Μέσα στο σπίτι μπορεί να πειραματιστεί με φλιτζάνια, θερμόμετρα, μεγεθυντικούς φακούς και βάζα για να μπορεί να αποθηκεύει πράγματα. Εκτός σπιτιού μπορείτε να μάθετε για τη φύση ακόμα και αν το πας στο πάρκο της γειτονιάς σου.
  • Βρες λίγο χρόνο για παιχνίδι και άσε στο παιδί την πρωτοβουλία για το πού και πώς θα παίξει.
  • Διαβάστε μαζί. Είναι μία ηλικία στην οποία αναπτύσσει τις λογοτεχνικές του ικανότητες και αν το θέλει μπορείτε να γράψετε ένα παραμύθι μαζί ή να κάνετε δραστηριότητες που αφορούν στο διάβασμα ή τα βιβλία.
  • Βοήθησέ το να μάθει τι θα πει ενσυναίσθηση και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της συμπεριφοράς μας και πώς μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου. Μία καλή ερώτηση είναι ‘ πώς πιστεύεις ότι νιώθει η Κατερίνα όταν κάνεις αυτό’;
  • Μοιράσου ιδέες και συζήτησε για διάφορα θέματα . Αυτό δείχνει ότι το υπολογίζεις, ενώ σταδιακά, μπορεί να πάρει μέρος στις αποφάσεις που αφορούν στην οικογένεια.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024