Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, όσο πιο κοντά αισθάνονται στον Θεό, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν μια αίσθηση ευεξίας και όσο συχνότερα προσεύχονται τόσο εντονότερο είναι αυτό το συναίσθημα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Aging and Health.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Baylor, με επικεφαλής τον υποψήφιο διδάκτορα Μπλέικ Κεντ, εστίασαν σε τρεις παραμέτρους της ευεξίας, την αισιοδοξία, την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή, μελετώντας δείγμα 1.024 ατόμων, τουλάχιστον 65 ετών.

Επρόκειτο για άτομα που είχαν λάβει μέρος στην εθνική μελέτη Religion, Aging and Health Survey. Το δείγμα χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: ενεργούς χριστιανούς, χριστιανούς αλλά όχι ενεργούς πρόσφατα και άτομα που δεν σχετίζονταν με κανένα θρησκευτικό δόγμα στη ζωή τους.

Τα άτομα που προσεύχονταν συχνά στον Θεό πιστεύοντας ότι τα προστατεύει και έβρισκαν ανακούφιση σ’ αυτή τη διαδικασία, ήταν πιθανότερο να επιλέγουν υγιεινές συμπεριφορές.

Αντίθετα, όσοι προσπαθούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με τον Θεό αλλά δεν πίστευαν σ’ αυτόν ένιωθαν γενικά άβολα και είχαν και εξασθένηση στην ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντίληψη του Θεού από τον άνθρωπο ως προστάτη και φροντιστή είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους δεδομένης της εξασθένησης της υγείας, της απώλειας φίλων και συγγενών και των οικονομικών περιορισμών που συνεπάγονται τα γηρατειά και η συνταξιοδότηση. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η θρησκευτικότητα, περιλαμβανομένης της στενής σχέσης με τον Θεό, έχει διαπιστωθεί ότι ανακουφίζει τον οργανισμό από το στρες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr