Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου

Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με  αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη.

Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη.

Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Μάρτα Κρους-Μπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αξιολόγησαν τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η προστατευτική δράση του καφέ αφορούσε μόνο τις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες). Να σημειωθεί ότι, ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καφεΐνη έπαιζε προστατευτικό ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρείχε κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων και ινσουλίνης.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό έντυπο, εξέτασε και την επίδραση του τσαγιού στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, αλλά δεν βρήκε ανάλογη προστατευτική δράση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024