Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Δεν τροφοδότησε την εισοδηματική ανισότητα η λιτότητα στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Δεν τροφοδότησε την εισοδηματική ανισότητα η λιτότητα στην Ελλάδα

«Προοδευτική» χαρακτηρίζουν αναλυτές του ΔΝΤ τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2012, υπογραμμίζοντας πως δεν τροφοδότησε την εισοδηματική ανισότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών (Λεττονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία) που κατά την πενταετία 2008 - 2012, τα πλουσιότερα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προσαρμογής.

«Προοδευτική» χαρακτηρίζουν αναλυτές του ΔΝΤ τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2012, υπογραμμίζοντας πως δεν τροφοδότησε την εισοδηματική ανισότητα.

Έρευνα του ΔΝΤ για την δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική ανισότητα που δόθηκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει πως τόσο η φορολογική πολιτική όσο και η πολιτική δαπανών μπορεί να μεταβάλλουν την κατανομή του εισοδήματος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

«Τα μέτρα τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών μπορούν να σχεδιαστούν με τρόπο που να μειώνουν την επιβάρυνσή για τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος», τονίζεται στην έκθεση.

Το Ταμείο προτείνει για την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας περισσότερες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και μεγαλύτερη προοδευτικότητα στη φορολογία ( όπως π.χ. με τη φορολογία ακινήτων) , ώστε να περιορισθεί η ανάγκη για μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρονται αναλυτικά στην ελληνική περίπτωση, για την οποία όπως τονίζεται στην έκθεση υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων στο εισόδημα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών (Λεττονία , Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία) που κατά την πενταετία 2008 -2012, τα πλουσιότερα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προσαρμογής. Στην έκθεση σημειώνεται πως οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα ήταν μεγάλες στην Ελλάδα, ενώ σημαντικό ρόλο στη δημοσιονομική προσαρμογή διαδραμάτισε η αύξηση του φόρου εισοδήματος.

«Η συνολική προοδευτικότητα της δέσμης των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα προσδιορίσθηκε από την προοδευτική μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα, τις περικοπές των συντάξεων και τη φορολογία εισοδήματος . Οι μισθοί του δημόσιου τομέα περιορίστηκαν, οι ειδικές αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν, και ο 13ος και ο 14ος μισθός καταργήθηκαν. Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού επλήγη σκληρότερα από τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος , καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ το 2011», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024