Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για «ασύμμετρη απειλή» κάνει λόγο η κυβέρνηση

Για «ασύμμετρη απειλή» κάνει λόγο η κυβέρνηση

Για «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας έκανε λόγο ο Β.Πολύδωρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση αποδίδει την τραγωδία σε οργανωμένο σχέδιο και επικήρυξε του εμπρηστές. Προσαγωγές υπόπτων και καταγγελίες για εντοπισμό εμπρηστικών μηχανισμών. Αντιδράσεις από την Αριστερά.

36

Για «ασύμμετρη απειλή» κατά της Ελλάδας έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις πυρκαγιές -η κυβέρνηση αποδίδει την τραγωδία σε οργανωμένο σχέδιο.

Ερωτηθείς εάν υιοθετεί τη θέση ότι δεχόμαστε ασσύμετρη απειλή ο υπουργός απάντησε: «Απολύτως! Έχουμε ευρήματα. Έχουμε τις συλλήψεις, έχουμε και προσαγωγές […] Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής. Η διασπορά των συμβάντων, δηλαδή των πυρκαγιών ο χρόνος ακόμη και οι νυχτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις τρεις και στις τέσσερις τη νύχτα και σε απίθανα μέρη, όπου η προσπέλαση σε αυτά δεν είναι ούτε από κάποιο τυχαίο διαβάτη, ή αυτοκινητιστή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα όχι να διατυπώνουμε ερωτήματα, αλλά να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την ασύμμετρη απειλή».

Λίγο νωρίτερα το απόγευμα, τα υπουργεία Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης επικήρυξαν χρηματική αμοιβή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ για οποιονδήποτε δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εμπρηστών, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Η απόφαση έχει στόχο τη «σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη εμπρησμών σε δάση, ή δραστών εμπρησμών εκ προθέσεως σε δάση, χορτολιβαδικές ή γεωργοδενδροκομικές εκτάσεις», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το ύψος της αμοιβής σε κάθε περίπτωση θα καθορίζεται ανάλογα με την επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, τις ζημιές και τα τυχόν θύματα.

«Η συνδρομή των προϋποθέσεων καταβολής της Επικήρυξης θα προκύψει από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που θα διενεργείται για κάθε περίπτωση, από την αρμόδια υπηρεσία που ενεργεί την σχετική ποινική προανάκριση. Για τα πρόσωπα που θα δώσουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλισθεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οποιουδήποτε τρίτου».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καλεί όποιον έχει πληροφορίες να επικοινωνεί:

· Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λάρνακος 18-Περιστέρι, στο 210 5790130
· Με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο 199
· Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), Λ. Αλεξάνδρας 173-Αθήνα, στα τηλέφωνα 170 και 1014.

Καταγγελίες και προσαγωγές

Τρεις ύποπτοι για εμπρησμούς στη Φθιώτιδα συνελήφθησαν από την αστυνομία και τουλάχιστον ένας ακόμα καταζητείται. Στο δάσος εντοπίστηκε το βράδυ και εμπρηστικός μηχανισμός. Η κινητοποίηση ξεκίνησε όταν οι πιλότοι των αεροσκαφών που έκαναν κατάσβεση στην περιοχή Ασβέστη εντόπισαν ένα κόκκινο αυτοκίνητο να κινείται στην περιοχή του Ζηλευτού την ώρα που εξερράγη φωτιά.

Επίσης η ΝΕΤ μετέδωσε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται δύο άτομα στον Υμηττό και λίγο μετά την αναχώρησή τους να ξεσπάει φωτιά. Ήδη από το Σάββατο υπήρχε μαρτυρία ότι κυκλοφορούσε στην περιοχή ένα αυτοκίνητο μέσα από το οποίο πετούσας αναμμένα στουπιά.

Επίσης, φέρεται ναεντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός,ο οποίος εξερράγη,έξω στη Ναυτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου στην Αγία Παρασκευή. Αμέσως μετά την έκρηξη και την εκδήλωση της πρώτης εστίας έσπευσαν η Πυροσβεστική και υδροφόρες του δήμου και κατόρθωσαν να τη σβήσουν.

Καταγγελία για εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού υπήρξε και σε περιοχή κοντά στο θέρετρο αξιωματικών στην Αγία Μαρίνα.

Ο δήμαρχος Χολαργού κ. Νικολάου άφησε να εννοηθεί στο Mega ότι βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός, ωστόσο η πληροφορία διαψεύσθηκε από το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής πληροφορίες που είχε δεχθεί το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας για εκδήλωση πυρκαγιών στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, το Πεδίον του Αρεως, το Αλσος Συγγρού και στην περιοχή Βρανά του Μαραθώνα, αποδείχθηκαν ψευδείς,γεγονός που τον θεωρούν ως απόπειρα αποπροσανατολισμού και διασποράς, σε ανύπαρκτες εστίες, των δυνάμεων πυρόσβεσης στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με το Mega, περίπου 100 άτομα προσήχθησαν την Κυριακή στο πλαίσιο ερευνών για εμπρησμούς.

Συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί με την άποψη ότι έχουμε «ασύμμετρη απειλή», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας δήλωσε, μετά τη σύσκεψη:

«Απολύτως. Έχουμε ευρήματα, έχουμε συλλήψεις, έχουμε προσαγωγές, έχουμε κατηγορηματικές καταθέσεις μαρτύρων, που θα αποτελέσουν στοιχεία του προανακριτικού υλικού. Μπορούμε να πούμε ότι,πράγματι, έχουμε ασύμμετρη απειλή».

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν έχει εμπιστοσύνη στον Ανδρέα Κόη, ο κ. Πολύδωρας απάντησε πως στηρίζει τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος ήταν προσωπική του επιλογή. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «σε περίπτωση κρίσεως δεν αλλάζεις ούτε αρχιπυροσβέστη! Συνεπώς, η εμπιστοσύνη μου προς τον κύριο Κόη είναι ακέραια».

Σχολίασε επίσης ότι «είναι κούφιο όλο αυτό το μυθιστόρημα περί διαφοράς, διάκρισης και αντιδικίας μεταξύ των κ.κ. Φούρλα και Κόη».

«Με μάχες και αυτοθυσία πυροσβεστών στον προαύλιο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας καταφέραμε να σώσουμε αυτούς τους ευαίσθητους και σημαντικούς χώρους», τόνισε ο κ.Πολύδωρας, και πρόσθεσε ότι υπήρχε πρόβλημα από το «μικροκλίμα» που δημιουργούσε η φωτιά.

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε στο υπουργείο Αμυνας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά μετη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες πυρόσβεσης, που εκτελούνται υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για απόπειρα αποπροσονατολισμού κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Απαντώντας στις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα, το ΚΚΕ ανακοίνωσε: «Η ύπαρξη, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, οργανωμένου σχεδίου που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δεν κρύβει τις κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες για τους εμπρησμούς, ούτε επιτρέπει στην κυβέρνηση να μιλάει για «ασύμμετρες απειλές», με σκοπό να τρομοκρατήσει το λαό.

Ανακοίνωση και από το ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής».

»Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024