Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τροπαιούχος μετά από 9 χρόνια ο Παναθηναϊκός, 3-1 τον Ολυμπιακό, πάει για το νταμπλ

Τροπαιούχος μετά από 9 χρόνια ο Παναθηναϊκός, 3-1 τον Ολυμπιακό, πάει για το νταμπλ

Μετά από 9 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας με 3-1 του Ολυμπιακού στον τελικό που διεξήχθη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Με την υπογραφή του Κωνσταντίνου το τρόπαιο. Ο Κύπριος σκόραρε στο 67 και στο 80, ο Ζιοβάνι είχε ισοφαρίσει σε 1-1.

66

Μετά από 9 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας με 3-1 του Ολυμπιακού στον τελικό που διεξήχθη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Με την υπογραφή του Κωνσταντίνου το τρόπαιο. Ο Κύπριος σκόραρε στο 67 και στο 80, απογοητεύοντας τους «ερυθρόλευκους» που είχαν ισοφαρίσει με τον Ζιοβάνι στο 65.

Ο Παπαδόπουλος μόλις στο 3ο λεπτό άνοιξε το σκορ για τους «πράσινους».

Ο τελικός του κυπέλλου σε κάθε χώρα αποτελεί τη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Στην Ελλάδα, όμως, οι αρμόδιες αρχές προσπάθησαν πολύ για να βρουν …το γήπεδο του αγώνα, ενώ σίγουρα η απουσία τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, όσο και του νέου υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στα αγωνιστικά τώρα, οι δύο προπονητές δεν επεφύλασσαν κάποια έκπληξη.

Ο Γιτζάκ Σουμ παρέταξε τον Παναθηναϊκό με τον Χαλκιά κάτω από τα δοκάρια και τους Χένρικσεν, Μόρις και Γκούμα στο κέντρο της άμυνας.

Ο Σεϊταρίδης και ο Μινχ, ανέλαβαν την δεξιά και την αριστερή πτέρυγα, αντίστοιχα, ενώ στα χαφ και με ανασταλτικά κυρίως καθήκοντα οι Μπασινάς και Μικάελσεν, με τον Γκονσάλες στον ρόλο του οργανωτή και επιθετικές «αιχμές» τους Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αλέφαντος εμπιστεύθηκε και πάλι στον νεαρό Γιάννου την θέση του τερματοφύλακα, ενώ οι τέσσερις θέσεις της άμυνας καλύφθηκαν από τους Πάντο (δεξιά), Βενετίδη (αριστερά) και Βάλλα, Ανατολάκη στο κέντρο.

Στα χαφ, ο Κριστιάν Καρεμπέ με τον Στολτίδη ανέλαβαν τον ανασταλτικό τομέα, ο Γεωργάτος (δεξί χαφ) με τον Τζόρτζεβιτς τις βοήθειες από τα πλάγια και οι Καστίγιο, Ζιοβάνι την «δύναμη κρούσης».

Πριν καλά-καλά οι 22 παίκτες προλάβουν να πάρουν τις θέσεις τους στα συστήματα των δύο τεχνικών, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί.

Ήταν το 3ο λεπτό, όταν ο Γκονσάλες έβγαλε κάθετη μπαλιά στον Μπασινά, αυτός την έδωσε αριστερά στον Μινχ, ο Γερμανός σέντραρε υποδειγματικά και ο αμαρκάριστος Παπαδόπουλος με δυνατή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τους «πράσινους».

Ήταν ένα πολύ όμορφο γκολ, καθώς οι – τυπικά – γηπεδούχοι συνδυάσθηκαν άψογα και πήραν νωρίς το προβάδισμα, όπως είχε γίνει και στον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος.

Η αντίδραση του Αλέφαντου ήταν άμεση καθώς στο 6ο λεπτό σήκωσε για ζέσταμα τον Λάμπρο Χούτο, όπως είχε κάνει και στην «Λεωφόρο».

Στο 11 ο Ζιοβάνι έστειλε την μπάλα «συστημένη» στον Τζόρτζεβιτς, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού υπό την πίεση του Σεϊταρίδη σούταρε στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Γεωργάτος έπρεπε να δει την κόκκινη κάρτα του Κασναφέρη, όταν κτύπησε εκτός φάσης τον Παπαδόπουλο.

Τελικά, ο Πατρινός μέσος γλίτωσε με κίτρινη κάρτα και στο αμέσως επόμενο λεπτό έδωσε την θέση του στον Χούτο, καθώς ο Αλέφαντος μάλλον αναγνώρισε ότι δεν του βγήκε η έμπνευση να τον βάλει δεξί χαφ.

Στο 15 ο Παπαδόπουλος «άδειασε» τον Βάλλα – που έχασε κατά κράτος τις μάχες από τον νεαρό επιθετικό – αλλά ο Γιάννου απέκρουσε εντυπωσιακά και διατήρησε το σκορ στα επίπεδα του 1-0.

Βλέποντας τον Παναθηναϊκό να υπερέχει σαρωτικά, ο Αλέφαντος σήκωσε και τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, ο οποίος στο 21ο λεπτό πήρε την θέση του Βάλλα.

Αμέσως ο Κριστιάν Καρεμπέ γύρισε στον χώρο της άμυνας σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η επιθετική δραστηριότητα του Παναθηναϊκού και ειδικότερα ο Μινχ.

Παρά όμως τις αλλαγές του Αλέφαντου η δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού ήταν ανύπαρκτη.

Έτσι, στο 27ο λεπτό, ο Μινχ σέντραρε και πάλι ιδανικά, ο Κωνσταντίνου έπιασε την κεφαλιά σχεδόν ανενόχλητος, αλλά ο Γιάννου που βρέθηκε σε καταπληκτική ημέρα απέκρουσε κρατώντας και πάλι τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι.

Σε εκείνο το σημείο, ο Αλέφαντος θέλησε να κάνει και… τρίτη αλλαγή σηκώνοντας από τον πάγκο τον Κούζμπα.

Προφανώς όμως το …ξανασκέφτηκε και δεν πραγματοποίησε την αλλαγή, που σίγουρα θα τον έφερνε στο… βιβλίο Γκίνες, καθώς σε τελικό κυπέλλου δεν πρέπει να έχουν γίνει ποτέ τρεις αλλαγές σε διάστημα 30 λεπτών (σ.σ. εξετάζεται η… περίπτωση των δύο).

Στην συνέχεια, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τον Παναθηναϊκό να ελέγχει πλήρως την κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο και τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να αντιδράσει με ατομικές ενέργειες, που δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στο 39 οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν για πρώτη φορά όταν ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Στολτίδης έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Χαλκιάς μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.

Στο 43 και πάλι ο Μινχ έκανε ότι ήθελε από τα αριστερά, σέντραρε ιδανικά, αλλά ο Κωνσταντίνου δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του και να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

Στην αντεπίθεση, ο Τζιοβάνι με νέα ατομική προσπάθεια, επιχείρησε να φτάσει στην ισοφάριση, όμως οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού απομάκρυναν τον κίνδυνο.

Έτσι έκλεισε το πρώτο 45λεπτο, που βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται απόλυτα δίκαια στο σκορ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά, αλλά δεν κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό του καθώς ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε μετά το πρώτο πεντάλεπτο.

Στο 54 ο Αλέφαντος προέβη σε άλλη μία εντυπωσιακή… κίνηση αποσύροντας τον Χούτο και ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Κούζμπα.

Σίγουρα ο προπονητής είναι αυτός που αποφασίζει σε μία ομάδα, αλλά η ενέργεια του Ελληνα τεχνικού να κάνει αλλαγή στην αλλαγή (όπως έκανε και πρόσφατα με τον Γιώργο Γεωργιάδη) δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη.

Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τελικό Κυπέλλου, ένα παιχνίδι δηλαδή, όπου η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών παίζει καταλυτικό ρόλο. Και είναι αλήθεια ότι απόψε, σε αυτόν τον τομέα, ο Αλέφαντος δεν βοήθησε τους παίκτες του.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός θα έφτανε άνετα στην κατάκτηση του τροπαίου ήρθε η φάση του 65ου λεπτού, που άλλαξε – προς στιγμήν – την ροή του αγώνα, χάρη στην ποδοσφαιρική κλάση δύο ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού.

Ο Τζόρτζεβιτς έγινε κάτοχος της μπάλας έξω από την περιοχή και έσκαψε την μπάλα προς τον Τζιοβάνι ο οποίος με μία «ασύληπτη» κεφαλιά, άφησε «άγαλμα» τον Χαλκιά, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Πριν, όμως κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των «ερυθρόλευκων», ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε εκ νέου.

Ήταν το 67ο λεπτό, όταν ο Παπαδόπουλος με κεφαλιά τροφοδότησε τον Κωνσταντίνου, ο Κύπριος νίκησε στο σπριντ τον Ανατολάκη και πλάσαρε τον εξερχόμενο Γιάννου που δεν μπόρεσε να αποτρέψει το 2-1.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Μικάελσεν έβγαλε με μπαλιά 25 μέτρων τον Κωνσταντίνου σε πλεονεκτική θέση, αλλά το πλασέ του Κύπριου πάνω στην κίνηση δεν βρήκε στόχο.

Ο Γιτζάκ Σουμ σε μία προσπάθεια να κρατήσει το προβάδισμα και κατ επέκταση το κύπελλο, απέσυρε τον Παπαδόπουλο στο 68 βάζοντας στον αγώνα τον Σαπάνη, ενώ πέντε λεπτά αργότερα πέρασε τον Ζουτάουτας στην θέση του Μικάελσεν, έτσι ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα στο τελευταίο τέταρτο.

Η κίνηση του Ισραηλινού τεχνικού είχε αποτέλεσμα, καθώς οι «πράσινοι› κατάφεραν χωρίς να δυσκολευθούν ιδιαίτερα, να κρατήσουν τον Ολυμπιακό μακριά από την εστία του Χαλκιά και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου με «πανηγυρικό» τρόπο.

Και αυτό οφείλεται στο δεύτερο προσωπικό γκολ του Κωνσταντίνου, ο οποίος στο 80ο λεπτό εκμεταλλεύθηκε ιδανικά το λάθος του Καρεμπέ στην παράλληλη μπαλιά του Σεϊταρίδη και πλάσαρε εντυπωσιακά τον Γιάννου, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Η τελευταία καλή φάση του αγώνα ήταν το δυνατό σουτ του Τζόρτζεβιτς στο 86 που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Χαλκιά.

Αριστος ο «άρχοντας του αγώνα» Γιώργος Κασναφέρης που ήταν κοντά σε όλες τις φάσεις, ενώ από τον Παναθηναϊκό χωρίς να υστερήσει κανείς, σίγουρα οι Μινχ, Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου δικαιούνται τον τίτλο των κορυφαίων.

Ο Κύπριος μάλιστα ψηφίστηκε MVP του τελικού.

Όσον αφορά στον Ολυμπιακό, με εξαίρεση τον Γιάννου και σε ελάχιστες περιπτώσεις τον Ζιοβάνι, όλοι οι υπόλοιποι έμειναν πολύ μακριά από τον καλό εαυτό τους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Μινχ, Γκούμας, Μόρις, Χένρικσεν, Μπασινάς, Μικάελσεν (74 Ζουτάουτας), Γκονζάλες (90 Βύντρα), Παπαδόπουλος (68 Σαπάνης), Κωνσταντίνου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιάννου, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας (21 Μαυρογενίδης), Ανατολάκης, Καρεμπέ, Στολτίδης, Γεωργάτος (13 Χούτος, 54 Κούζμπα), Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Ζιοβάνι.

* Πριν την έναρξη του τελικού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Θοδωρή Πασσιόπουλου, ο οποίος υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, ενώ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου.

** Στο 56 ο βοηθός διαιτητή κ Τσορτανίδης τραυματίσθηκε ελαφρά από αντικείμενο που έπεσε από την πλευρά των οπαδών του Ολυμπιακού.

** Στο 70 και λίγο μετά το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και δυνάμεις της Αστυνομίας.

** Ο «άτυχος» του τελικού είναι σίγουρα ο Κριστιάν Καρεμπέ, που παρά το γεγονός ότι έχει στεφθεί πρωταθλητής κόσμου, ενώ έχει κατακτήσει και το Champions League, δεν έχει στην συλλογή του το μετάλλιο του κυπελλούχου.

Απών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Απών για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον τελικό του Κυπέλλου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο περιοδίας του στην περιοδία του στην Αργολίδα είπε για το ματς:

«Θα το δω από την τηλεόραση αλλά δεν θα πάω γιατί το ποδόσφαιρό μας δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024