Ευρωπαϊκή «σφαλιάρα» για τη χώρας μας, για την διαπόμπευση των οροθετικών ιερόδουλων το 2012. Έπειτα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια, το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη.

Οι προσφεύγουσες, έντεκα Ελληνίδες υπήκοοι, δέκα εκ των οποίων ιερόδουλες, που είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές, δικαιώθηκαν για την άδικη διαπόμπευσή τους με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κρίνει ομόφωνα ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι παραβιάσεις Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • Πρώτον, παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα δείγματα αίματος που επιβλήθηκαν σε δύο αιτούσες ισοδυναμούσαν με παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή. Το Δικαστήριο σημείωσε ότι καμία από τις διατάξεις που επικαλέστηκε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει ιατρική παρέμβαση, είτε διενεργήθηκε από αστυνομικούς είτε γιατρούς, όπως αυτή που επιβλήθηκε στις ενδιαφερόμενες προσφεύγουσες.
  • Δεύτερον, παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης όσον αφορά τέσσερις αιτούσες, λόγω της δημοσίευσης δεδομένων που τους αφορούν. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσίευση των δεδομένων των τεσσάρων προσφευγουσών ισοδυναμούσε με δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμά τους στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες αυτών των αιτουσών και οι πληροφορίες ότι ήταν οροθετικές, είχαν μεταφορτωθεί στον ιστότοπο του αστυνομικού τμήματος και μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο εισαγγελέας δεν είχε προσπαθήσει να εξακριβώσει εάν άλλα μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν λιγότερη έκθεση στα μέσα ενημέρωσης των αιτουσών, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί στις υποθέσεις τους.

Μπροστά στο ναό της Δημοκρατίας, διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών

Τότε και τώρα

Το 2012, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, επί υπουργίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, συνελήφθησαν από την αστυνομία ιερόδουλες, μεταξύ των οποίων δέκα από τις προσφεύγουσες. Διώχθηκαν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος με βάση τη διαβόητη υγειονομική διάταξη 39Α του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των γυναικών έγιναν φέιγ βολάν. Πρώτα δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της αστυνομίας μετά στον Τύπο και στην τηλεόραση, δημιουργώντας κλίμα περί «υγειονομικής βόμβας» που εξυπηρέτησε συγκεκριμένες πολιτικές ενόψει των εκλογών που θα έρχονταν λίγες μέρες αργότερα.

Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών

Κατόπιν, προσέφυγαν στα Δικαστήρια και παραπονέθηκαν για τη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων. Δέκα εξ αυτών ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είχε ζητηθεί η συγκατάθεσή τους πριν από τις εξετάσεις αίματος. Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση των 8 από τις 11 οροθετικές γυναίκες (οι τρεις δεν βρίσκονταν πλέον στη ζωή) από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή ενώ για το αδίκημα του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών επισήμανε πως έχει υποπέσει σε παραγραφή καθώς μετατράπηκε σε πταίσμα.

Σήμερα, μετά τη δικαίωσή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη ήρθε η σειρά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, τον εξαναγκασμό τους σε αιμοληψία στα αστυνομικά τμήματα και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, τα οποία είχαν σπεύσει να αναπαράγουν ελληνικά Μέσα.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 70.000 ευρώ

Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 70.000 ευρώ στην καθεμιά, πέντε μόλις μέρες μετά τις σοβαρές ανησυχίες για διαφθορά, λειτουργία του κράτους δικαίου, ελευθερία Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες, που εξέφρασε το Ευρωκοινοβούλιο, σε έκθεση για τη χώρα μας.

Στην απόφαση αυτή, περιγράφεται το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα πατήσει η αναλυτική έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, η οποία θα ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και η οποία εκτιμάται ότι -αυτή τη φορά- θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμά του για τα θεμελιώδη δικαιώματα, σημειώνει πως απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια , θέτοντας την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσής του. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες.

Η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων