Η απροθυμία του Έλον Μασκ να λογοκρίνει το ακατάλληλο περιεχόμενο στο Twitter φαίνεται πως κέρδισε την προτίμηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι δηλώνουν ότι προτάσσουν την «ελευθερία της έκφρασης».

Ο Ανάς Χακάνι, ανώτερο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι το Twitter έχει «δύο σημαντικά πλεονεκτήματα» σε σχέση με άλλες πλατφόρμες όπως το ανταγωνιστικό Threads της Meta Platforms.

«Το πρώτο πλεονέκτημα είναι η ελευθερία της έκφρασης. Το δεύτερο είναι ο δημόσιος χαρακτήρας και η αξιοπιστία του Twitter» έγραψε ο Χακάνι στο Twitter.

«Το Twitter δεν έχει την πολιτική μισαλλοδοξίας που έχει η Meta. Άλλες πλατφόρμες δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν» υποστήριξη.

Η δήλωση προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι εγγυημένη στο Αφγανιστάν, όπου οι χρήστες παρακολουθούνται στενά στα κοινωνικά δίκτυα και πολλοί έχουν συλληφθεί για την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν και τα περισσότερα υπουργεία τους έχουν έντονη παρουσία στο Twitter, έστω κι αν δεν πληρώνουν για το μπλε σηματάκι των πιστοποιημένων λογαριασμών.

Η Meta, αντίθετα, συνήθως μπλοκάρει τους λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ταλιμπάν.

Πέρυσι, το Facebook έκλεισε τις σελίδες της κρατικής τηλεόρασης του Αφγανιστάν και του αφγανικού πρακτορείου ειδήσεων Bakhtar σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία των ΗΠΑ που χαρακτηρίζει τους Ταλιμπάν «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε πέρυσι το Twitter, έχει επαναφέρει δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί για ακατάλληλο ή εμπρηστικό περιεχόμενο, όπως το προφίλ του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς επανεμφανίστηκαν αναπαράγουν θεωρίες συνομωσίας για τα εμβόλια και άλλα θέματα. Άλλοι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν σε εκδηλώσεις μίσους.

Ο Ανάς Χακάνι, αδελφός του Αφγανού υπουργού Εσωτερικών, Σιραζουντιν Χακάνι, είναι μια από τις νεαρές φυσιογνωμίες του κινήματος των Ταλιμπάν. Έχει πάνω από 500.000 ακολούθους στο Twitter, όπου ποστάρει για διάφορα θέματα, από το κρίκετ μέχρι την ποίηση και τη διεθνής πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP