Με τις πρώτες ποσότητες να στοχεύουν στην ικανοποίηση της μικρής (προς το παρόν) ζήτησης αρδευτικού νερού, σε καλλιέργειες που φυτεύονται αυτό το διάστημα και σε κάποιες πρώιμες καλλιέργειες καλαμποκιού, ξεκίνησε η αρδευτική περίοδος από το δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού εκτάσεως 120.000 στρεμμάτων.

Οι ποσότητες που εκταμιεύονται έχουν πρωταρχικά τον χαρακτήρα του ελέγχου της υποδομής του δικτύου για τυχόν προβλήματα διαρροών, οι οποίες δεν ήταν εφικτό να εντοπιστούν το προηγούμενο χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ολοκλήρωσαν τις βασικές εργασίες συντήρησης.

«Οι απαιτήσεις για άρδευση αυτή τη στιγμή είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο προηγούμενων ετών, και αυτό οφείλεται στην καιρική αστάθεια και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Το γεγονός αυτό, παρόλα τα προβλήματα που δημιούργησε στην πορεία των καλλιεργειών, ιδιαίτερα του βαμβακιού, συνέδραμε θετικά στα αποθέματα νερού», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Αθανάσιος Μαρκινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαθεσιμότητα του νερού στα τέλη Απριλίου ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων δεκαετιών (80 εκ. κυβ. μέτρα). Η εικόνα αυτή, έχει βελτιωθεί αισθητά σήμερα (100 εκ.κ.μ.), λόγω του βροχερού Μαΐου, ωστόσο η διαθέσιμη ποσότητα είναι χαμηλότερη από τις μέσες καταναλώσεις νερού των τελευταίων ετών που κυμαίνονται από 110-120 εκ. κυβικά μέτρα για ολόκληρη την αρδευτική περίοδο.

«Φυσικά, εξοικονομήθηκαν πολύτιμες ποσότητες νερού κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα αφενός, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της φετινής αρδευτικής περιόδου, αφετέρου δε, υπάρχει προβληματισμός για τις αυξημένες απαιτήσεις νερού προς το τέλος της αρδευτικής περιόδου τον Αύγουστο, λόγω της οψίμησης των καλλιεργειών. Βασικός στόχος μας είναι, όπως πάντα, το νερό τελικά να μη λείψει από κανένα παραγωγό τόσο εντός, όσο και εκτός δικτύου και παράλληλα, να τηρηθεί το Οικολογικό Όριο της στάθμης της Λίμνης Ν. Πλαστήρα», επισημαίνει ο κ. Μαρκινός.

Ξεκαθαρίζει δε, ότι η απόφαση της Διοίκησης είναι η πιο αυστηρή τήρηση, καθώς και η επιβολή των όσων προβλέπει ο Κανονισμός Άρδευσης του Οργανισμού στο θέμα της χρήσης του αρδευτικού νερού, και κυρίως στην κατεύθυνση της ορθολογικής και εύλογης χρήσης του. «Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για διπλασιασμό του αρδευτικού τέλους σε όσους δεν σέβονται τόσο τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο, όσο και τους συναδέλφους τους (εκτιμούμε ότι θα είναι λίγοι σε αριθμό)», τονίζει.