Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πολιτική κρίση στο βόρειο Κόσοβο, μετά την ανάληψη καθηκόντων από αλβανούς δημάρχους, σε πόλεις της περιοχής με σερβική πλειοψηφία.

Ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί την πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Απριλίου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν οι αλβανοί δήμαρχοι, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους.

«Πιστεύαμε ότι θα »κατέβαιναν» στις εκλογές περισσότεροι άνθρωποι, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα κερδίζαμε» λέει στον Guardian ο δήμαρχος του χωριού, Izmir Zeqiri.

«Δεν πρόκειται για μια δήθεν σεμνότητα» γράφει ο δημοσιογράφος του Guardian. Ο Zeqiri είναι ένας από τις μερικές εκατοντάδες Αλβανούς στον σερβικό δήμο Zubin Potok και η υποψηφιότητά του στις εκλογές του Απριλίου ήταν μια συμβολική χειρονομία.

Αλλά όταν το Zubin Potok, το υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι κόμμα που ελέγχει μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής στους σερβικούς βόρειους δήμους, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις κάλπες και διέταξε τους Σέρβους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ο Zeqiri έπεσε στο μάτι της καταιγίδας.

Κέρδισε 197 ψήφους, με ποσοστό συμμετοχής 6%, 17 περισσότερες από τον μοναδικό αντίπαλό του.

Οι Σέρβοι που μποϊκοτάρουν, εξαγριωμένοι με την προοπτική να κυβερνηθούν από Αλβανούς, βγήκαν στους δρόμους αφού ο πρωθυπουργός Albin Kurti διέταξε τους νέους δημάρχους να αναλάβουν τις θέσεις τους.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ , ανησυχώντας ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν, έστειλαν στρατεύματα στο βόρειο Κόσοβο. Κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές μεταξύ των οποίων και μασκοφόροι με όπλα και εκρηκτικά. Το σύμβολο Z που τώρα είναι συνώνυμο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν επίσης βαμμένο με σπρέι στα οχήματα.

Η βία ανησύχησε τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο διεθνή σύμμαχο του Κοσσυφοπεδίου. Η Ουάσιγκτον επέπληξε τον Kurti επειδή κάλεσε τους νεοεκλεθέντες δημάρχους να καθίσουν στα γραφεία τους και ζήτησε αποκλιμάκωση.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζεφ Χοβενιέ ανακοίνωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποκλείστηκε από κοινή στρατιωτική εκπαίδευση και ότι οι διμερείς σχέσεις είχαν πληγεί.

Οι ένοπλες σερβικές δυνάμεις

Αλλά οι αναλυτές εκπλήσσονται με αυτή την αντίδραση. «Δεν ήταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ή η κυβέρνηση που τραυμάτισε δεκάδες ειρηνευτές του ΝΑΤΟ . Ήταν ένοπλες σερβικές ομάδες», δήλωσε ο Toby Vogel, αναλυτής περιφερειακής πολιτικής, στον Guardian.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία και οι σύμμαχοί της Ρωσία και Κίνα δεν το αναγνωρίζουν. Οι Σέρβοι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, με περίπου 5% του πληθυσμού του, και αποτελούν την πλειοψηφία στους τέσσερις βόρειους δήμους.

Ο Zeqiri, παρέκαμψε τη χειρότερη αναταραχή αγνοώντας την εντολή του Κούρτι –ο οποίος ηγείται ενός διαφορετικού πολιτικού κόμματος– να αναλάβει καθήκοντα στο δημαρχείο.

Αντίθετα, εγκαταστάθηκε στο Çabër, ένα αλβανικό χωριό όπου δεν υπήρχαν διαδηλώσεις.

Το οργανωμένο έγκλημα

Όπως πολλοί στο Κοσσυφοπέδιο, πιστεύει ότι ορισμένοι διαδηλωτές συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. «Ήταν μια αρκετά αγχωτική εβδομάδα», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι εντάσεις προκλήθηκαν από «εγκληματικές συμμορίες» που «οι ενέργειές τους αντιβαίνουν στη συνταγματική μας τάξη».

Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα επεισοδια ανέφεραν πολλές επιθέσεις, απειλές και εκφοβισμούς, που υποδηλώνουν κάτι περισσότερο από μια αυθόρμητη εξέγερση.

Στο Çabër, ο 62χρονος Eshref Ferizi χαιρέτισε γενικά τη νέα προσέγγιση, παρά τη βία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διευκόλυνε τη ζωή στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο βρίσκεται σε μια μετέωρη κατάσταση από τον πόλεμο, υπό τον de facto έλεγχο του Βελιγραδίου.

«Ζούμε με τεράστια ανασφάλεια, σε μια συνεχή κατάσταση άγχους για το τι πρόκειται να συμβεί», είπε ο Ferizi, καθώς πήγαινε τον εγγονό του στο σχολείο. «Σε αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, δεν αισθανθήκαμε ποτέ ελεύθεροι όπως το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο».