Η εσφαλμένη απόφαση του Twitter να υποχωρήσει στις πιέσεις της Άγκυρας και να μπλοκάρει λογαριασμούς που ενοχλούσαν την κυβέρνηση ενόψει εκλογών ενθαρρύνει τις προσπάθειες των πολιτικών για λογοκρισία, λέει ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς.

Η ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια πέρασε δυόμισι χρόνια στα δικαστήρια για να αποφύγει ανάλογες παρεμβάσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο Ουέιλς στο BBC.

Οι εταιρείες του Διαδικτύου, είπε, θα πρέπει να επιμείνουν στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης.

Ο Τζίμι Ουέιλς δεν θέλει εκπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης (Zachary McCune / Wikimedia Commons)

Η Twitter Ιnc. είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι αναγκάστηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης υπό την απειλή απαγόρευσης της υπηρεσίας στην Τουρκία.

Αυτό εξάλλου είχε συμβεί το 2014, όταν ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε το Twitter λόγω της ανάρτησης στην καταγγελιών για διαφθορά στην κυβέρνηση.

Η δε Wikipedia είχε απαγορευτεί για τρία χρόνια στην Τουρκία λόγω της άρνησής της να διαγράψει λήμματα που επέκριναν την κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν επικράτησε έναντι του βασικού αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, δεν κατάφερε όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο εκλογικό γύρο της 28ης Μαΐου. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί σε δεύτερη ψηφοφορία εντός του μήνα.

Το Twitter ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τέσσερις λογαριασμούς και 409 tweets κατόπιν δικαστικής εντολής από την Άγκυρα. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα «συνεχίσει να αντιτίθεται» στις τουρκικές απαιτήσεις μέσω της δικαστικής διαδικασίας.

Οι επίμαχες αναρτήσεις παραμένουν πάντως προσβάσιμες εκτός Τουρκίας.

«Κατά καιρούς μάς έχουν μπλοκάρει σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, ουδέποτε όμως υποκύψαμε στη λογοκρισία και ποτέ δεν θα το κάνουμε» δήλωσε ο ιδρυτής της Wikipedia.

«Αν οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι για να κερδίσουν πολιτικό πλεονέκτημα μπορούν να ελέγχουν τι λένε οι πολιτικοί αντίπαλοί τους online ή να τους εμποδίζουν να μιλούν online, τότε θα προσπαθήσουν να το κάνουν».

Επισήμανε δε ότι η απόφαση του Twitter να συμμορφωθεί ενθαρρύνει κι άλλους δικτυακούς τόπους να κάνουν το ίδιο.