Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πολλαπλές μορφές απορρύθμισης της εργασίας. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε μια επίθεση σε όλα όσα ορίστηκαν ως κατακτήσεις των εργαζομένων, ως δικαιώματα σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία. Την ίδια στιγμή εξελίξεις όπως η διαρκής αύξηση της παρουσίας μεταναστών στην αγορά εργασίας διαμόρφωσαν ένα όλο και πιο σύνθετο τοπίο.

Αυτή η πραγματικότητα έχει γεννήσει υπαρκτά προβλήματα, αντιστάσεις και κινήματα, αλλά και ανάγκη θεωρητικής αναζήτησης και επιστημονικής έρευνας.

Το Εργαστήρι Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου είναι ένα από τα ερευνητικά σημεία αναφοράς για αυτά τα ζητήματα στη χώρα μας. Αυτό φαίνεται και στην ερευνητική παραγωγή των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνουν και δύο πρόσφατες εκδόσεις, που και οι δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος. Η πρώτη είναι του καθηγητή Γιάννη Κουζή, με τον τίτλο Η μεγάλη Εργασιακή Απορρύθμιση. Τα 30+ χρόνια προς την εργασιακή απορρύθμιση και παρακολουθεί ακολουθεί ακριβώς πώς μεθοδεύτηκε για δεκαετίες αυτό που περιγράφουμε ως «εργασιακή απορρύθμιση». Η δεύτερη είναι των Χρήσου Μπάγκαβου και Νίκου Κουραχάνη, με τον τίτλο Όψεις Εργασιακής Ενσωμάτωσης των Προσφύγων, που αφορά ακριβώς το μεγάλο ζήτημα της εργασιακή πραγματικότητα των προσφύγων.

Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει ημερίδα την Τρίτη 16 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 7.00 μμ. στο αμφιθέατρο Σάκη Καραγιώργα ΙΙ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Χαιρετισμός:

Σταύρος Μαυρουδέας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικής Πολιτικής

Εισαγωγή-Συντονισμός:

Δημήτρης Καλτσώνης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Ομιλητές:

Δέσποινα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

Κώστας Δημουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Απόστολος Καψάλης, Διδάσκων Παντείου Πανεπιστημίου

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, μεταναστευτικές

οργανώσεις και συλλογικότητες.