Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών που προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση οδηγώντας στην παραίτηση στελέχη που βρίσκονταν αρκετά κοντά στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον η Ελλάδα είναι ασφαλής απέναντι στα παράνομα λογισμικά όπως το Predator.

Σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ και ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν κάτι απαράδεκτο και έπρεπε να αναληφθεί δράση.

Στην παρατήρηση του κ. Σπίγκελ αν ως «αρχή» πρέπει να παρακολουθούν οι Αρχές ένα πολιτικό αντίπαλο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ποτέ δεν θεώρησε κάποιον «εκτός ορίων», ωστόσο υπογράμμισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν επιπλέον φίλτρα για να ληφθεί η απόφαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πλέον το πλαίσιο είναι αρκετά πιο αυστηρό, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία των παράνομων δικτύων.

«Καταστήσαμε απίστευτα δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, το να μπορούν οι υπηρεσίες πληροφοριών να ακούσουν κάποιον χρησιμοποιώντας παράνομες υποκλοπές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε καθόλου τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν και στα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τις παράνομες παρακολουθήσεις με λογισμικό Predator, αλλά και για τις χιλιάδες νόμιμες επισυνδέσεις που ενέκριναν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, γεγονός που σχολιάζεται ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση και το νομικό χώρο.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα

«Είμαστε η μόνη χώρα που απαγόρευσε τα παράνομα λογισμικά, ενώ κάναμε αλλαγές στη ΕΥΠ. Προσπαθούμε να ελέγξουμε το παράνομο λογισμικό, που αποτελεί ωστόσο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην παρατήρηση του πρωθυπουργού, η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, Σόφι ιν ‘τ Βελντ σχολίασε ότι η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή λύση «ακούγεται σαν ηχηρή έγκριση της αναφοράς της PEGA».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Σόφι ιν ‘τ Βελντ είχε χαρακτηρίσει τις υποκλοπές ως «μία εκ των έσω επίθεση στη Δημοκρατία», στηλιτεύοντας τη στάση και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην έρευνα των ευρωπαϊκών Αρχών.