Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Flatiron Building στη Νέα Υόρκη: Η ιστορία και η «ταλαιπωρία» ενός κτηρίου

Flatiron Building στη Νέα Υόρκη: Η ιστορία και η «ταλαιπωρία» ενός κτηρίου

Το εμβληματικό κτήριο Flatiron της Νέας Υόρκης πουλήθηκε για 190 εκατομμύρια δολάρια. Οι πλειοδότες έδωσαν μάχη, για 40 λεπτά, σε μια «πικρή» δημοπρασία στα σκαλιά ενός δικαστηρίου του Μανχάταν για ένα από τα κτήρια-σύμβολα της πόλης.

Τις προάλλες ένας ασυνήθιστος πόλεμος προσφορών ξέσπασε στα σκαλιά ενός δικαστηρίου του Μανχάταν.

Το εμβληματικό Flatiron Building της Νέας Υόρκης αποτέλεσε αντικείμενο πολυετούς διαμάχης μεταξύ των συνιδιοκτητών του, που οδήγησε σε δικαστική δημοπρασία. Μετά από μια καταιγίδα προσφορών, ένας εξωτερικός διεκδικητής, ο Τζέικομπ Γκάρλικ, εταίρος του επιχειρηματικού κεφαλαίου Abraham Trust, κατέβαλε 190 εκατομμύρια δολάρια για το ορόσημο στην οδό 175 Fifth Avenue.

Ο αντίπαλος του Γκάρλικ στη δημοπρασία, ο Τζέφρι Γκιούραλ, πρόεδρος της GFP Real Estate, είχε ένα προβάδισμα ως μερικός ιδιοκτήτης του κτηρίου, αλλά έχασε μετά από περίπου 40 λεπτά σπαζοκεφαλιάς μπροστά στο δικαστήριο.

Photo: Wikimedia Commons

Αυτό το κτήριο ποιος θα το πάρει;

Η πώληση ήταν το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών του κτηρίου, κυρίως μεταξύ του Γκιούραλ και του κατόχου της πλειοψηφίας των μετοχών του κτηρίου, Νάθαν Σιλβερστέιν. Ατύπως, κάθε μέρος είχε δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση για το κτήριο και το χρησιμοποιούσε συχνά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η κανονική λειτουργία. Αρκετές αγωγές αργότερα, βρέθηκαν σε πολυέξοδο αδιέξοδο και με ένα κενό κτήριο. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο παρενέβη για να επιβάλει πλειστηριασμό σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας μόνο ιδιοκτήτης.

Παρόλο που κατέθεσε τη νικητήρια προσφορά, ο Γκάρλικ έχει ακόμη κάποιες αυστηρές οικονομικές υποχρεώσεις να εκπληρώσει προτού μπορέσει να πάρει στην κατοχή του το Flatiron. Εάν δεν καταθέσει προκαταβολή 10% (19 εκατομμύρια δολάρια) άμεσα, η ομάδα του Γκιούραλ θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει το ακίνητο εξ ολοκλήρου. Εάν δεν το επιλέξουν, το κτήριο θα μπορούσε να επιστρέψει στο μπλοκ των πλειστηριασμών. Ακόμη και με την προκαταβολή, ο Γκάρλικ έχει μόνο άλλες 10 ημέρες για να βρει το υπόλοιπο 90 τοις εκατό της τιμής αγοράς.

Photo: Wikimedia Commons

Μα τι ιστορία κουβαλάει αυτό το κτήριο!

Ένα στοιχείο που δεν αμφισβητείται είναι η λαμπρή ιστορία του Flatiron. Η τριγωνικού σχήματος κατασκευή που θυμίζει σίδερο ήταν ένας πρωτοποριακός ουρανοξύστης όταν σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ντάνιελ Μπέρνχαμ και ολοκληρώθηκε το 1902, ένα άμεσο θαύμα της μηχανικής.

Βρίσκεται στην καρδιά του Μανχάταν, στη διασταύρωση της Πέμπτης Λεωφόρου και του Μπρόντγουεϊ, και αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, σύμβολο της οικονομικής ισχύος της πόλης τον 20ό αιώνα.

Ο χαρακτηριστικός σχεδιασμός του κτηρίου, με τις κομψές καμπύλες και τη διακοσμητική ασβεστολιθική πρόσοψη, το κατέστησε αγαπημένο θέμα φωτογράφων και καλλιτεχνών. Η διάσημη φωτογραφία του Alfred Stieglitz με τίτλο The Flatiron (1903) είναι ίσως η πιο διάσημη εικόνα του κτηρίου. Το εν λόγω έργο, το οποίο δείχνει το ορόσημο από μια ασυνήθιστη γωνία, αποτυπώνει την αίσθηση της νεωτερικότητας και του δυναμισμού που αντιπροσώπευε εκείνη την εποχή. Επιπλέον, το κτήριο απεικονίστηκε σε αστικές σκηνές της Νέας Υόρκης από τους καλλιτέχνες Childe Hassam και John Sloan.

Photo: Wikimedia Commons

Διαρκής έμπνευση

Το κτήριο Flatiron συνέχισε να εμπνέει καλλιτέχνες και φωτογράφους στα μέσα του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων η Berenice Abbott, η οποία κατέγραψε την αλλαγή του ορίζοντα της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1930, και ο Edward Hopper, ο οποίος απεικόνισε το εσωτερικό του κτηρίου στον πίνακα του 1940 «Office at Night».

Με την πάροδο των ετών, το κτήριο έχει εμφανιστεί σε αμέτρητες ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις, εδραιώνοντας τη θέση του ως διαχρονικό σύμβολο της αμερικανικής αρχιτεκτονικής.

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από artnet.com

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024