«Δύσκολα μπορεί να στρωθεί τραπέζι διαλόγου πριν τις εκλογές. Δεν υπάρχει ο χρόνος. Δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση».

Αυτή ήταν η σταθερή απάντηση που έδιναν διπλωμάτες και πολιτικοί σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Σημειώνοντας ότι οι διπλές εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία ίσως δεν επιτρέπουν ένα τραπέζι διερευνητικών ή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Χαμηλές πτήσεις»

Πέρα από τα τραπέζια που έχουν τα δύσκολα εθνικά θέματα ωστόσο υπάρχουν και αυτά που αγγίζουν θέματα «χαμηλής πολιτικής». Όπως η θετική ατζέντα.

Που σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται ξανά με στόχο μία συνάντηση των αρμόδιων υφυπουργών εξωτερικών ακόμα και σε προεκλογικό χρόνο. Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης θα συναντηθεί με τον Μπουράκ Ακτσαπάρ στις 23 Μαρτίου στην Άγκυρα. Άλλωστε είναι η σειρά της Τουρκίας να καλέσει, δεδομένου ότι η τελευταία συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα ένα χρόνο πριν το Φεβρουάριο του 2022, μία μέρα πριν την διεξαγωγή του 64ου γύρου των διερευνητικών. Η συζήτηση δεν θα περιλαμβάνει εθνικά θέματα, αλλά οικονομικά και εμπορικά.

«Θέματα χαμηλής πολιτικής», όπως χαρακτηρίζονται. Δηλαδή ανώδυνα. Η θετική ατζέντα συμπεριλαμβάνει ακριβώς όλα τα ζητήματα – 25 τον αριθμό – που χαρακτηρίζονται ανώδυνα και αφορούν εμπορικής και οικονομικής πολιτικής.

Εμπόριο και οικονομία

Στον κατάλογο των θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση είναι η συνεργασία του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου «Invest in Turkey», οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, ο τουρισμός, οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η συνάντηση για τη θετική ατζέντα προγραμματιζόταν να γίνει το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω της πολεμικής ρητορικής και της έντασης που κυριαρχούσε στην Άγκυρα εναντίον της Αθήνας.

Ανώδυνο

Ωστόσο αυτή την περίοδο μοιάζει η ιδανική περίοδος να ξαναζεσταθεί, αφού διερευνητικές και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προς το παρόν δεν δείχνουν να υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει κάποια συνάντηση. Εκτός και αν οι δύο πλευρές θεωρήσουν το επόμενο διάστημα ότι μπορούν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και στα εν λόγω πεδία.

Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την θετική ατζέντα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχαν ο Κώστας Φραγκογιάννης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναμένεται να αναλάβουν τις λεπτομέρειες.

Το κλίμα αλλάζει, τι γίνεται με την πολιτική;

Το κλίμα στα ελληνοτουρκικά αλλάζει και αυτό αποτυπώνεται και σε αυτή την πρωτοβουλία. Και το κλίμα αλλάζει γιατί αυτό επιβάλλει η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι δύο λαοί μπροστά στους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το κλίμα ωστόσο δεν σημαίνει αλλαγή θέσεων ή υποχώρηση της τουρκικής πλευράς από τις διεκδικήσεις της. Και σε αυτό το πλαίσιο παίζεται το παιχνίδι της εύρεσης λύσεων που θα επιτρέψουν νέες «τεράστιες ευκαιρίες» για Ελλάδα και Τουρκία, για τις οποίες κάλεσε και ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, το Φεβρουάριο, αμέσως μετά την Άγκυρα.

Οδηγίες…

Η «οδηγία» άλλωστε της Ουάσιγκτον για την περιοχή είναι απόλυτα σαφής. Στόχος είναι η ηρεμία. Με ή χωρίς λύσεις. Ακόμα και αν ηρεμία σημαίνει απλά σιωπή, τέλος των απειλών και ακινησία.

Στόχος άλλωστε είναι η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής προς το συμφέρον της Δύσης, με στόχο την απεξάρτηση από την Ρωσία.

Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι εντάσεις που διαταράσσουν την ενότητα του ΝΑΤΟ και παίζουν το παιχνίδι του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτό το πλαίσιο η ηρεμία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τουλάχιστον έως ότου θεωρηθεί αναγκαίο ένας νέος γύρος έντασης με στόχο τον αποπροσανατολισμό. Άλλωστε εκλογές έρχονται…