Επιστήμονες εξηγούν από τι εξαρτάται η κατανομή του χιονιού σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τον λόγο για τον οποίο είναι δύσκολη η ακριβής πρόβλεψή της.

Σε περιπτώσεις κακοκαιριών χιονιού στην Αττική, η κατανομή του χιονιού ανά περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συγκλίσεις των ανέμων (στη φωτογραφία από την Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης, επάνω, χιονοπόλεμος χθες Κυριακή στον Διόνυσο).

Η τοπογραφία των περιοχών

Στο γενικό βόρειο ρεύμα το οποίο επικρατεί όταν έχουμε χιονοπτώσεις στην Αττική, η τοπογραφία των περιοχών βόρεια και βορειοδυτικά της Αττικής (Εύβοια, Βοιωτία) αλλά και η τοπογραφία της ίδιας της Αττικής διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο του ανέμου και αλλάζει τοπικά τη διεύθυνση αλλά και την ταχύτητα του ανέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποίηση για πολύ χιόνι στην Αττική - Έως 60 εκατοστά

Οταν αέριες μάζες συγκλίνουν προς την ίδια περιοχή, εξαναγκάζονται σε γρήγορη ανοδική κίνηση, αναφέρεται σε ανάλυση του meteo.gr.

Αυτές οι ανοδικές κινήσεις προκαλούν τοπικά συμπύκνωση των υδρατμών που υπάρχουν μέσα στην ατμόσφαιρα και τη δημιουργία ζωνών ενίσχυσης του υετού, ο οποίος με μορφή χιονιού πέφτει στη συνέχεια στο έδαφος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούμε τοπικές εξάρσεις χιονόπτωσης άρα και σημαντικές διαφοροποιήσεις του ύψους χιονιού σε κοντινές περιοχές.

Δύσκολη η ακριβής πρόγνωση

Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση σύγκλισης σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, τις βραδινές ώρες της Κυριακής 05/02, όπως προβλέπεται από το μετεωρολογικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Βέβαια, η ακριβής πρόγνωση για το πού και πότε θα σχηματιστούν αυτές οι ζώνες σύγκλισης δεν είναι πάντα εύκολη και για τον λόγο αυτόν δεν είναι πάντα δυνατόν να προβλεφθεί ο χρόνος και η περιοχή έξαρσης ή ύφεσης των φαινομένων ισχυρής χιονόπτωσης.

Πηγή: meteo.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr