Μέρα διαδοχικών επαφών με εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και με opinion makers είναι η σημερινή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός από χθες το βράδυ. Είναι το… προτελευταίο οικονομικο-επενδυτικό «σαφάρι» της τετραετίας, καθώς μένει μόνο μια επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τόκιο στο τέλος του μήνα. Για να πέσει προφανώς στη συνέχεια όλο το βάρος στις (προεκλογικές) διεργασίες εσωτερικού.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες λένε ότι στόχος της ελληνικής αποστολής η οποία έχει πιάσει δουλειά από νωρίς το πρωί στις ελβετικές Άλπεις είναι να αναδειχθούν οι «θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων», να παρουσιαστούν οι «επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα» και οι προοπτικές της χώρας. Η σκέψη του Μητσοτάκη είναι σαφώς στραμμένη στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Προσδοκίες από τη συνομιλία με την Intel

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξης Πατέλης έχει προετοιμάσει συνομιλίες του Μητσοτάκη με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των τραπεζών κ.ά. Υψηλές προσδοκίες φαίνεται να γεννά το ραντεβού με τον CEO της Intel Πατ Γκέλσινγκερ, δεδομένου ότι ο αμερικανικός κολοσσός έχει το ραντάρ του στραμμένο στην Ευρώπη για επενδύσεις στην παραγωγή και έρευνα ημιαγωγών.

Πατ Γκέλσινγκερ

Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι να παρουσιάσει με στοιχεία τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα, από το 2019 μέχρι σήμερα, εν μέσω εξωγενών κρίσεων.

Τα γεύματα και ένα «θετικό» προηγούμενο

Μεγάλο βάρος πέφτει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Μητσοτάκη σε γεύματα (εργασίας ή και πιο χαλαρά) και σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν προσωπικότητες από τους χώρους των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής, της διπλωματίας.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο στέκονται και στο «θετικό» προηγούμενο για την Ελλάδα, καθώς από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός έχουν εκκινήσει συνομιλίες που οδήγησαν στη δρομολόγηση επενδύσεων. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Microsoft (με τα Data Centers κ.ά.) που έστρεψε το βλέμμα στην Ελλάδα κατόπιν επαφών του Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της εταιρίας Μπραντ Σμιθ τον Ιανουάριο του 2020.

Με τον Ζακάρια

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται η δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, μέσα από συζήτησή του με τον αμερικανό αναλυτή Φαρίντ Ζακαρία, ενώ ο Μητσοτάκης θα «γράψει» σήμερα και συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Φαρίντ Ζακαρία

Επόμενος σταθμός, η Ιαπωνία. Ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Τόκιο στο τέλος του μήνα, συνοδευόμενος και από επιχειρηματίες. Η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη ώστε να ενταχθούν στην ατζέντα όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρηματικές συζητήσεις. Θα είναι οι τελευταίες για την τετραετία συζητήσεις (και πολιτικές και οικονομικές) εκτός συνόρων του πρωθυπουργού, ο οποίος από τον Φεβρουάριο θα ρίξει όλο το βάρος στο εσωτερικό ενόψει εκλογών.