Το μέτωπο «καλλιτέχνες vs κυβέρνηση» άνοιξε πριν από τις γιορτές με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 για τον καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου. Ο κόσμος της Τέχνης ξεσηκώθηκε και προχώρησε σε κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβριο, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ το θέμα «σήκωσε» έντονα και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσοντας «πυρά» με τη ΝΔ.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών επεδίωξε συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ, τελευταία, όπως φαίνεται στα social media και ειδικότερα σε βίντεο που ανεβαίνουν στο Tik Tok ,οι ανυποχώρητες αντιδράσεις έχουν μεταφερθεί και ενώπιον του κοινού (και στα αυτιά της κυβέρνησης, προφανώς)  με σχετική ανάγνωση κειμένων με τα αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου (δημιουργία ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, κατάργηση του Π.Δ. κ.ά.)  στη λήξη των παραστάσεων.

Νέος κύκλος διαμαρτυρίας

Από σήμερα ανοίγει μάλιστα νέος κύκλος διαμαρτυρίας με μοτοπορεία από το Πεδίο του Άρεως στο υπουργείο Παιδείας και με κάλεσμα από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια από τις 11:30 το πρωί ως τις 14:30. Στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

«Κομβικό θέμα»

Στο φόντο αυτών, θέλοντας να προλάβει μεγαλύτερα «δράματα», η κυβέρνηση κινητοποιείται και αναζητάει την «κάθαρση» με τους καλλιτέχνες. Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη, διευρυμένη σύσκεψη, προκειμένου να ανακοινωθούν σε πρώτη φάση οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το ζήτημα αναβάθμισης και διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, Ωδεία), με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι είναι «ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας». Το Μαξίμου επιμένει ότι το επίμαχο Π.Δ. «δεν αλλάζει το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο», ωστόσο προχωρά η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο.

Επίσης, μεικτές επιτροπές με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του θεάτρου, του χορού και της μουσικής θα κληθούν να υποβάλλουν στην κυβέρνηση προτάσεις για την αναβάθμιση – διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών.

Σημαντικό ακροατήριο

«Εγείρονται μια σειρά από ζητήματα με το Π.Δ., ως προς το μισθολογικό κόστος πρόσληψης των καλλιτεχνών κυρίως σε οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης» έλεγε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κινείται στην επίλυση μιας στρεβλής κατάστασης πολλών ταχυτήτων «την οποία επικύρωσε το Π.Δ» σε ό,τι αφορά τον τρόπο πρόσληψης και αμοιβής καλλιτεχνών μεταξύ διαφορετικών φορέων του Δημοσίου.

Ο καλλιτεχνικός χώρος αποτελεί σαφώς ένα ευρύ και σημαντικό ακροατήριο, με μεγάλη απήχηση και επιρροή ειδικά στις νεότερες γενιές. Με το ακροατήριο αυτό η κυβέρνηση δεν επιθυμεί οριστικές ρήξεις, αντίθετα, θέλει να λειάνει τις φωνές διαμαρτυρίας, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, απέναντι στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ηθοποιός σημαίνει…τίποτα».

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους ανθρώπους του Πολιτισμού έχουν μάλιστα περάσει από… σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες και στη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, ωστόσο επιχειρούνται πλέον γρήγορα αντανακλαστικά, με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι συγκεκριμένα το θέμα διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης «αποτελεί αντικείμενο συνολικού σχεδιασμού όταν επί ΣΥΡΙΖΑ ίσχυε απολύτως το ίδιο αλλά δεν έκαναν τίποτα».