Κάπου δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, χαρακτηρίζονται επισήμως αγνοούμενοι αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Αλιόνα Βερμπίτσκα, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας αρμόδια για τα δικαιώματα των στρατιωτών (στη φωτογραφία του Reuters/Valentyn Ogirenko, επάνω, γυναίκα σπαράζει στην αγκαλιά φίλη της, αντικρίζοντας το κατεστραμμένο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σπίτι της μητέρας της στο Κίεβο).

«Δεν γνωρίζουμε»

«Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει (σ.σ. πως κρατά) 3.392 αιχμαλώτους πολέμου, όμως στην Ουκρανία κάπου 15.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι», είπε η κυρία Βερμπίτσκα στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND («Redaktionsnetzwerk Deutschland»), που δημοσιεύει τις δηλώσεις της σήμερα.

Η τύχη των ανθρώπων αυτών παραμένει εντελώς αβέβαιη, σύμφωνα με την ίδια:

«Δεν γνωρίζουμε τι τους συνέβη. Είναι και αυτοί αιχμάλωτοι πολέμου της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν από κατεχόμενα εδάφη αλλού, έχουν σκοτωθεί εδώ και καιρό;»

Η αβεβαιότητα είναι αβάστακτη για τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, πρόσθεσε η κυρία Βερμπίτσκα, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται η συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού των εξαφανισθέντων.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ολόκληρες οικογένειες εκτοπίζονται από κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Τέχνασμα των ΗΠΑ»

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε χθες Πέμπτη ως τέχνασμα των ΗΠΑ την πρόταση του Κιέβου για σύγκληση ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η σύγκληση κάποιου είδους «ειρηνευτικής συνόδου κορυφής» στον ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της επετείου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. έτσι αναφέρεται η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία).

Σύμφωνα με το σχέδιο του Κιέβου, αυτό θα συμβάλει στην υλοποίηση των παράξενων εικασιών του Ζελένσκι, τις οποίες παρουσίασε με τη μορφή μιας «ειρηνευτικής φόρμουλας»», δήλωσε η Ζαχάροβα.