Πριν από έξι χρόνια, η αστυνομία του Ντάλας χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσει όταν ένας οπλοφόρος που είχε σκοτώσει τέσσερις αστυνομικούς ταμπουρώθηκε για ώρες.

Η αστυνομία δεν μπορούσε να προσεγγίσει τον χώρο και αποφάσισε τελικά να στείλει ένα ρομπότ που κρατούσε στον βραχίονά του μισό κιλό εκρηκτικά C-4. Το φορτίο πυροδοτήθηκε την κατάλληλη στιγμή και ο δράστης σκοτώθηκε.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια φορτισμένη συζήτηση για το εάν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα πρέπει να έχουν άδεια να χρησιμοποιούν ρομπότ για την άσκηση θανάσιμης βίας, αναφέρει η Washington Post.

Την Τρίτη, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο άνοιξε το δρόμο για τα λεγόμενα killer robots.

Διαβάστε επίσης: Ο ΟΗΕ ζητά θεσμικό πλαίσιο για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα

Έπειτα από μια φορτισμένη συζήτηση, το Συμβούλιο Εποπτών της πόλης, φορέας ανάλογος με το δημοτικό συμβούλιο, υπερψήφισε πρόταση που επέτρεπε στην αστυνομία να χρησιμοποιεί ρομπότ για να σκοτώνει.

Η πρακτική θα εφαρμοζόταν μόνο ως λύση ύστατης ανάγκης «όταν ο κίνδυνος απώλειας ζωής μεταξύ πολιτών ή αξιωματικών είναι επικείμενος και οι αξιωματικοί δεν μπορούν να καταστείλουν την απειλή με εναλλακτικές λύσεις ή τακτικές αποκλιμάκωσης».

Η πρόταση, την οποία στήριξε η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, θα πρέπει τώρα να περάσει από δεύτερη ψηφοφορία στο συμβούλιο εποπτών πριν υπογραφεί από τον δήμαρχο και γίνει νόμος της πόλης.

Τροποποιήθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης ώστε η χρήση οπλισμένων ρομπότ να επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης από ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας.

Στην επιχείρηση του 2016 στο Ντάλας χρησιμοποιήθηκε ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών Remotec Andros F-6A (US Navy)

«Απάνθρωπο και μιλιταριστικό»

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο δεν διαθέτει οπλισμένα ρομπότ ούτε σκοπεύει να αποκτήσει. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα χρησιμοποιεί ρομπότ που ήδη διαθέτει για αναγνωριστικές αποστολές, εξουδετέρωση εκρηκτικών και επιχειρήσεις διάσωσης.

Το σχέδιο ήδη προκαλεί αντιδράσεις, με τον Συνήγορο του Πολίτη του Σαν Φρανσίσκο να κάνει λόγο για «απάνθρωπη και μιλιταριστική» πολιτική. Άλλοι υποστήριξαν στη συνεδρίαση της Τρίτης ότι τα killer robot θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις αρχές χωρίς απαραίτητα να σώσουν ζωές.

«Τα όπλα των δυνάμεων επιβολής του νόμου χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον μη λευκών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτώην Σάμαν Ουάλτον.

Η πολιτική που προωθεί το Σαν Φρανσίσκο θα άνοιγε το δρόμο για άλλες Αρχές που θα ήθελαν να αναπτύξουν οπλισμένα ρομπότ, δήλωσε ο Άλμπερτ Φοξ Καν, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Surveillance Technology Oversight Project.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε μέσω του BBC η δρ Κάθριν Κόνολι της οργάνωσης Stop Killer Robots.

H νέα πολιτική θα αποστασιοποιούσε όλο και περισσότερο τους ανθρώπους από την άσκηση βίας και τις συνέπειές της, είπε.