Στους ίδιους προεκλογικούς ρυθμούς αλλά προτάσσοντας διαφορετικά πεδία αντιπαράθεσης κινούνται η Ηρώδου Αττικού και η Κουμουνδούρου, με καθημερινές πια συγκρούσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Η κάθε πλευρά προσπαθεί ουσιαστικά να «επιβάλλει» στο δημόσιο λόγο τη δική της ατζέντα, προσδοκώντας ότι τελικά θα αναγκάσει η μία την άλλη να ακολουθεί… ασθμαίνοντας. Έτσι, απέναντι στην πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές και την ακρίβεια, η κυβέρνηση θέλει αλλαγή ατζέντας μέσα από δεσμεύσεις «ανάπτυξης για όλους», αφήγημα επενδύσεων και εκλογικά διλήμματα.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Αισιόδοξος ότι η ΝΔ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές

Νέα «πρόκληση» Τσίπρα

Την έμφαση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πιστοποιεί η νέα – η πέμπτη κατά σειρά – επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για άλλη μία «πρόκληση» προς τον Μητσοτάκη να εμφανιστεί στη Βουλή.

«Κρύβεστε γιατί είστε ένοχος, είστε ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator» επιμένει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει τις δημόσιες παρεμβάσεις για την οικονομία, τα διακυβεύματα των εκλογών, τα κοινωνικά θέματα.

Και ξεκαθαρίζει, όπως μεταφέρουν οι συνεργάτες του, ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση θα δοθούν απαντήσεις «θεσμικά, υπεύθυνα, συγκροτημένα, τεκμηριωμένα». Με τον ίδιο στη Βουλή μόνο στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Η τσέπη του πολίτη

Ταυτόχρονα, η τσέπη του πολίτη παραμένει ένα «κυρίως πιάτο» στο αντιπολιτευτικό μενού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να αποδομήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την ακρίβεια ενώ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται να ανεβάσει τους τόνους με τη δική του προγραμματική πρόταση.

Το Μαξίμου σαφώς πιέζεται να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις προς την κοινωνία, η οποία χτυπά στην κυβέρνηση «καμπανάκια» (όπως πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις) για θέματα καθημερινότητας. Η «απάντηση» Μητσοτάκη έρχεται τόσο με συνεχείς δεσμεύσεις για νέες έκτακτες παροχές «εάν χρειαστεί» (χάρη στην κάβα του 1 δις ευρώ), αλλά με δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και με «θετικές» αναφορές στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τα «αχαρτογράφητα νερά»

«Στο τέλος της ημέρας», είπε χαρακτηριστικά χθες από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός, «το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά». Και στοχευμένα έφερε  στο προσκήνιο το «καθεστώς υψηλών φόρων» και τη «χαμηλή ανάπτυξη» της τετραετίας Τσίπρα, θέλοντας να ενεργοποιήσει εκ νέου συγκρίσεις.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι έχουν προγραμματικό σχεδιασμό «νέας τετραετίας», σε αντιπαραβολή με τον ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να εμφανίσει – όπως υποστηρίζουν –πρόταση διακυβέρνησης.

Το «κυνήγι» επενδυτών

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχουν ολοκληρωθεί για φέτος οι διαδρομές εξωτερικού του Μητσοτάκη για την προβολή της Ελλάδας ως μια χώρα που δεν θυμίζει το 2015 και ειδικότερα για «κυνήγι» επενδυτών – με δεδομένο ότι με το σκεπτικό Μητσοτάκη η «ανάπτυξη για όλους» περνά και μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Αφότου ο πρωθυπουργός ολοκληρώσει σήμερα το μεσημέρι τις επαφές του στο Λονδίνο, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη, σειρά παίρνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως έχει γράψει το in, το Παρίσι.