Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Warm Up: Όσα πρέπει να ξέρεις για να... προθερμάνεις το σπίτι σου για τον χειμώνα

Warm Up: Όσα πρέπει να ξέρεις για να… προθερμάνεις το σπίτι σου για τον χειμώνα

Βρήκαμε τον πιο οικονομικό τρόπο να ζεσταθείς, αλλά και τα tips που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις όλη τη θερμότητα εντός των τειχών

Ξέρουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν σε παρηγορεί, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθεις μοναξιά: οι περισσότεροι κοντεύουμε να γίνουμε ειδικοί σε ζητήματα καυστήρων και θερμομόνωσης, αναζητώντας τους καλύτερους και πιο οικονομικούς τρόπους να μείνουμε ζεστοί φέτος τον χειμώνα. Και μπορεί με την πρώτη ματιά η εξίσωση να μοιάζει περίπλοκη, όμως στην πραγματικότητα η απάντηση ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στο σαλόνι σου – ή τουλάχιστον να μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί με μεγάλη ευκολία.

Και το όνομα αυτού: Κλιματιστικό inverter

Κάποιοι μύθοι αντέχουν στον χρόνο, όμως ευτυχώς εκείνοι που αφορούν το air condition έχουν αρχίσει να σπάνε. Βλέπεις, είναι γνωστό ότι χάρη στην τεχνολογία inverter, τα σύγχρονα κλιματιστικά επιτυγχάνουν άψογο έλεγχο της θερμοκρασίας, χειμώνα-καλοκαίρι, με πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος.

Αυτό που δεν είναι εξίσου γνωστό, είναι πως χάρη στην εξαιρετική θερμική τους απόδοση (COP) τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι στην πραγματικότητα οικονομικότερες λύσεις για τη θέρμανση τόσο σε σχέση με το πετρέλαιο όσο και με το φυσικό αέριο. Ακόμη και πριν τις ανατιμήσεις τους.

Αιτία για αυτό, είναι το γεγονός ότι το κλιματιστικό στηρίζει τη δράση του στην απορρόφηση θερμότητας από το περιβάλλον, επιστρέφοντας έτσι στον χώρο σαφώς περισσότερη θερμότητα για κάθε kW που καταναλώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σύγχρονο air condition μπορεί να «σκοράρει» έως και πάνω από 4 φορές καλύτερα στον συντελεστή COP σε σχέση με τη θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η λέξη-κλειδί

Ίσως παρατήρησες ότι επιμένουμε στη χρήση της λέξης «σύγχρονο» όταν αναφερόμαστε στο κλιματιστικό που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της θέρμανσής σου. Και, προφανώς, υπάρχει λόγος για αυτό. Ήρθε η ώρα να ρίξεις μια ειλικρινή ματιά στο air condition σου – και να δείξεις αποφασιστικότητα σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι είναι στιγμή να το αποχωριστείς. Εξάλλου, αν κάνεις έξυπνες επιλογές κατά την αγορά του αντικαταστάτη του, η αναβάθμιση του εξοπλισμού σου μπορεί να γίνει πανεύκολα και η απόσβεση να έρθει ταχύτατα.

Για παράδειγμα, αν μένεις σε ένα σπίτι 50 τ.μ. που θερμαίνεται με φυσικό αέριο, η εξοικονόμηση που μπορείς να επιτύχεις αν φέτος το ζεστάνεις με ένα σύγχρονο κλιματιστικό μπορεί να αγγίξει τα 255€, ενώ αν το σπίτι σου έχει εμβαδόν 150τ.μ. και θερμαίνεται με πετρέλαιο, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.155€.*

Just heat it

Για να πετύχεις τη μέγιστη εξοικονόμηση, δεν αρκεί να αντικαταστήσεις το παλιό σου κλιματιστικό με ένα νέο. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις και ότι το μοντέλο που επέλεξες είναι το ιδανικό για τον χώρο σου, ότι η εγκατάστασή του θα γίνει σωστά, αλλά και ότι θα αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες που σου προσφέρει.

Σου ακούγονται πολλά; Στην πραγματικότητα, όλα τα βήματα είναι απλούστατα – τουλάχιστον αν κάνεις εξ αρχής τη σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, στο Πλαίσιο δεν θα βρεις μόνο μια μεγάλη ποικιλία από air condition τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και όλες τις υπηρεσίες που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη, τόσο στο στάδιο της τοποθέτησης της νέας σου συσκευής, όσο και στη συνέχεια της κοινής σας ζωής. Και κυρίως, όποιο φυσικό κατάστημα και αν επισκεπτείς, το Πλαίσιο έχει φροντίσει ώστε να δεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές σου αναλυτικά, με όλες τις λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να κρίνουν την επικρατέστερη.

Το εννοούμε: τα παρακάτω 5+1 πράγματα είναι τα μόνα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για χουχουλιάρικη και οικονομική θέρμανση.

Μη χάσεις το μέτρημα των BTU

Ανάμεσα στις διάφορες ενδείξεις που πρέπει να λάβεις υπόψη σου καθώς επιλέγεις το νέο σου κλιματιστικό, όπως η ενεργειακή κλάση (διαφέρει μεταξύ θέρμανσης και ψύξης), τα SEER και SCOP (ενεργειακή απόδοση ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα) και η ισχύς θορύβου εξωτερικής και εσωτερικής μονάδας, εκείνη που σε μπερδεύει περισσότερο, πιθανότατα είναι τα BTU.

Θα αποφύγουμε τις περιττές λεπτομέρειες και θα μπούμε απευθείας στο ζουμί: τα BTU αντιπροσωπεύουν την ισχύ του κλιματιστικού σου και θα πρέπει να αυξάνονται σε ευθεία αναλογία με τον χώρο σου. Για παράδειγμα, αν θέλεις να ζεστάνεις ένα δωμάτιο 18-25 τ.μ., ένα κλιματιστικό με απόδοση 9.000 BTU είναι αρκετό, ενώ αν ο χώρος για τον οποίο προορίζεις το air condition ξεπερνά τα 40 τ.μ., ενδέχεται να χρειαστεί να ξεπεράσεις τα 24.000 BTU.

That’s the spot

Δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξεις, είναι η εγκατάσταση. Για να αποδίδει στο μέγιστο, το κλιματιστικό σου πρέπει να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η ροή του αέρα να κατευθύνεται προς το κέντρο του δωματίου που θέλεις να ζεστάνεις, πάνω από πόρτες και παράθυρα, και να ρυθμιστεί ώστε να στέλνει τον αέρα προς τα κάτω. Φρόντισε το air condition σου να μην βρίσκεται κοντά σε κουζίνα ή φούρνο – του αρέσει να κρατά τις αποστάσεις του από την υγρασία και τις οσμές – και να μην «χτυπάει» ακριβώς στο σημείο που συνηθίζεις να κάθεσαι.

Σου φαίνεται περίπλοκο; Αν επιλέξεις το Πλαίσιο για την αγορά του κλιματιστικού σου, μπορείς να αξιοποιήσεις τις υπηρεσίες απεγκατάστασης και εγκατάστασης, ώστε όλη η διαδικασία να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και σιγουριά. Ένα συνεργείο πιστοποιημένων και άρτια εκπαιδευμένων τεχνικών θα αναλάβει τα πάντα – και μάλιστα με εγγύηση 3 μηνών και έλεγχο της ορθής λειτουργίας της συσκευής σου.

Και μαζί και μόνωση

Ακόμη και το πιο αποδοτικό air condition θα αναγκαστεί να «κάψει» περισσότερο, αν βρεθεί σε ένα σπίτι με μεγάλες απώλειες θερμότητας. Προφανώς, η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου, με την τοποθέτηση καινούργιων κουφωμάτων ή ακόμη και θερμοπρόσοψης θα ήταν η ιδανική λύση, όμως ακόμη και αν μια τέτοια επένδυση είναι εκτός συζήτησης, μπορείς να εξασφαλίσεις καλύτερη μόνωση με απλές κινήσεις.

Η τοποθέτηση αεροστόπ στις χαραμάδες, οι βαριές κουρτίνες και τα κλειστά παντζούρια το βράδυ (που θα πρέπει να ανοίγουν το πρωί, αφήνοντας τον ήλιο να ζεστάνει τον χώρο) και – φυσικά – τα αφράτα χαλιά στο πάτωμα, θα δημιουργήσουν μια σαφώς πιο ζεστή ατμόσφαιρα.

Be Smart

Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου, παίζει και τον μεγαλύτερο ρόλο. Γενικώς, είναι σημαντικό να αποφεύγεις τις ακραίες θερμοκρασίες – δηλαδή, τα 30άρια τον χειμώνα και τα 19άρια το καλοκαίρι. Μπορεί να νομίζεις ότι με αυτή την κίνηση φέρνεις πιο γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα, στην πραγματικότητά, όμως, απλώς αναγκάζεις τη συσκευή να υπερβάλει εαυτόν και να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

Αντ’ αυτού, αξιοποίησε τις έξυπνες λειτουργίες των σύγχρονων air condition. Με τις λειτουργίες Smart Connectivity, μπορείς να ενεργοποιήσεις τη συσκευή σου λίγο πριν επιστρέψεις στο σπίτι, για να βρεις τον χώρο ζεστό, αλλά και να τη σβήσεις σε περίπτωση που την ξέχασες αναμμένη, ενώ σου δίνεται και η δυνατότητα να ορίσεις την ενεργοποίησή της με την ανίχνευση κίνησης, ώστε να λειτουργεί μόνο όταν κάποιος βρίσκεται στον χώρο. Άλλες λειτουργίες που σου επιτρέπουν να εξοικονομείς ενέργεια, είναι η ECO, που επιτρέπει στη μονάδα να διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια.

Γενικώς, κάθε κλιματιστικό έρχεται με τις δικές του smart δυνατότητες, οπότε σιγουρέψου ότι μελέτησες καλά τα χαρακτηριστικά του δικού σου, ώστε να το χρησιμοποιείς με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Συντήρησέ το

Για να δίνει κάθε χρόνο τον καλύτερό του εαυτό, πρέπει κι εσύ να του προσφέρεις το… ετήσιο check-up του. Δεν θέλεις να ασχολείσαι κάθε χρόνο με την αναζήτηση τεχνικού; Το Πλαίσιο μπορεί να τα κανονίσει όλα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να επιλέξεις τη διάρκεια της υπηρεσίας (1 έως 3 έτη) και ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα βρίσκεται εγκαίρως στο σπίτι σου για την συντήρηση και τον έλεγχο λειτουργίας της συσκευής.

Ακόμη μεγαλύτερη ξενοιασιά μπορείς να εξασφαλίσεις με την premium επέκταση εγγύησης κλιματισμού για 5 έτη, μέσα από την οποία αποκτάς μοναδικά οφέλη και προνόμια, όπως δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, απεριόριστες επισκευές στον χώρο σου, δωρεάν τεχνική υποστήριξη και ανταλλακτικά, δωρεάν μεταφορικά, εγγύηση επισκευής, αλλά και δανεική συσκευή για όλη τη διάρκεια της επισκευής, σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί επί τόπου.

Άλλωστε, το Πλαίσιο εγγυάται πως η επισκευή θα έχει ολοκληρωθεί εντός 20 εργάσιμων ημερών, ενώ εντός 24 ωρών εξειδικευμένος τεχνικός θα έχει φτάσει στον χώρο σου. Σε περίπτωση που η επισκευή αποδειχθεί αδύνατη, απλώς θα παραλάβεις εντελώς δωρεάν μια νέα, για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις ζεστασιά και σπιτική θαλπωρή. Και φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν μένεις.

Extra tip: Όλα είναι καλύτερα με σωστή παρέα

Κλείνοντας, έχουμε άλλη μια συμβουλή που πιθανότατα έχεις ήδη ακούσει: αν έχεις τη δυνατότητα, πρόσθεσε στον εξοπλισμό σου και έναν αφυγραντήρα. Ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείς, είναι σίγουρο ότι τον έχετε ανάγκη και εσύ… και η μέση σου – και σε συνδυασμό με το κλιματιστικό σου, μπορεί να δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα με χαμηλό κόστος.

Η απομάκρυνση της υγρασίας από τον χώρο σου, θα σε κάνει αυτομάτως να κρυώνεις λιγότερο, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα, αφήνοντας τη μούχλα και τους υδρατμούς στο παρελθόν. Στα plus και το γεγονός ότι τα ρούχα σου θα στεγνώνουν σε πολύ μικρότερο χρόνο ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα. Το μόνο που μένει, είναι να ρωτήσεις κάποιον από τους εργαζομένους στο Πλαίσιο, για να σε κατευθύνει στον ιδανικό για το σπίτι σου.

*Οι τιμές COP για καυστήρα πετρελαίου και αερίου στηρίζονται σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου: «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες: Δεκέμβριος 2021»

*Η τιμή COP=4 έχει ληφθεί ως μέσος όρος για τα διαθέσιμα συστήματα κλιματισμού στην αγορά, βάσει των τεχνικών φυλλαδίων των κατασκευαστών. 

*Για την έρευνα έχουν ληφθεί ως δεδομένα οι τρέχουσες τιμές τιμοκαταλόγου για το κόστος των μέσων θέρμανσης. Κόστος πετρελαίου=1,41€/λίτρο, κόστος φυσικού αερίου=0,11€/kWh, κόστος ρεύματος=0,24€

*Οι υπολογισμοί αφορούν διάστημα 6 μηνών (χειμερινή περίοδος) με χρήση συσκευών 4 ώρες την ημέρα και στόχο διαφορά θερμοκρασίας (εσωτερική-εξωτερική) στους 10°C.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024