Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στα Καλά Νερά του Δήμου Νοτίου Πηλίου στη Μαγνησία. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με προϋπολογισμό ένταξης 4.232.000 ευρώ.

Με τη δημοπράτηση του, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στα Καλά Νερά του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αφού έχει ήδη δημοπρατηθεί και προχωρά το επόμενο διάστημα σε υπογραφή σύμβασης η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού,  μήκους 7,5 χλμ, που καλύπτει επίσης και το χρηματοδοτικό κόστος για  τις ιδιωτικές συνδέσεις των ιδιοκτησιών με το δίκτυο. Τα δύο έργα, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με συνολικό  προϋπολογισμό ένταξης 7,9 εκατ. ευρώ.

«Με τον ολοκληρωμένο  σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας το σύνολο του παραλιακού μετώπου αποκτά Βιολογικό Καθαρισμό: καλύπτονται τόσο οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων όσο και ευαίσθητες τουριστικές περιοχές με μικρότερο πληθυσμό.  Πρόκειται για έργα που αφήνουν πίσω τους μέλλον και επιπλέον δημιουργούν  θέσεις εργασίας σε μια εποχή πολυκρίσης και αβεβαιότητας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στα Καλά Νερά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Έργα Εισόδου και Προκαταρκτικής Επεξεργασίας. Αποτελούνται από φρεάτιο εισόδου, δύο όμοια συγκροτήματα προεπεξεργασίας, τα οποία λειτουργούν εναλλακτικά, και εγκατάσταση υποδοχής βοθρολυμάτων. Το φρεάτιο εισόδου, στον οποίο καταλήγει ο ΚΑΑ, διαθέτει πιεζοθραυστική διάταξη.

Κάθε συγκρότημα προεπεξεργασίας  αποτελείται από δεξαμενή κατάλληλων διαστάσεων κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα, στην οποία θα υπάρχει εγκατεστημένος ο εξοπλισμός εσχάρωσης, εξάμμωσης και απολίπανσης.

Η εσχάρωση θα γίνεται σε αυτόματη κυλινδρική σχάρα, τύπου σταθερού τύμπανου, με ύπαρξη εναλλακτικής χειροκαθαριζόμενης, ενώ ο διαχωρισμός της άμμου θα γίνεται με παροχέτευση αέρα που δημιουργεί κατάλληλο στροβιλισμό.

Τα επιπλέοντα λίπη και έλαια θα διαχωρίζονται και θα απομακρύνονται σε κανάλι ηρεμίας εξοπλισμένο με διάταξη σάρωσης.

Η εγκατάσταση υποδοχής βοθρολυμάτων θα διαθέτει κανάλι εφοδιασμένο με δύο στόμια υποδοχής και σύστημα προεπεξεργασίας που θα περιλαμβάνει εσχάρωση και απαγωγή άμμου.

Τόσο τα έργα εισόδου, όσο και τα έργα Προκαταρκτικής Επεξεργασίας θα είναι στεγασμένα σε κτήρια τα οποία θα καλύπτονται από διατάξεις απόσμησης.

– Δεξαμενή Εξισορρόπησης. Για την αποφυγή σημαντικών διαφορών φόρτισης, των επί μέρους δεξαμενών, εξαιτίας της αυξομείωσης των παροχών και φορτίων των λυμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας, προτείνεται η τοποθέτηση δεξαμενής εξισορρόπησης πριν από τις δεξαμενές δευτεροβάθμιας επεξεργασίας.

Στην δεξαμενή αυτή θα αναμιγνύονται και τα προεπεξεργασμένα βοθρολύματα. Η διάταξη εξαέρωσης της δεξαμενής καλύπτεται από σύστημα απόσμησης.

– Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας όπου επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση του οργανικού φορτίου των λυμάτων και η αφαίρεση του αζώτου.