Η αλλαγή της τροφής του σκύλου μας, είναι σημαντική για την ανάπτυξή του και την υγεία του. Ο οργανισμός ενός σκύλου είναι προγραμματισμένος με διαφορετικές ανάγκες σε κάθε στάδιο της ζωής του. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες στο σκύλο μας ώστε να μην του προκαλέσουμε πεπτικά προβλήματα;

Πότε και γιατί πρέπει να αλλάζουμε τροφή στον σκύλο μας;

Η διατροφή του σκύλου μας συνιστάται να αλλάζει σε κάθε στάδιο της ζωής του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Εκτός αυτού, υπάρχουν περιπτώσεις που η διατροφή του σκύλου μας πρέπει να αλλάξει λόγω εγκυμοσύνης, στείρωσης ή κάποιας πάθησης που μπορεί να έχει. Ο χρόνος που πρέπει να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας ποικίλει αναλόγως με τα χαρακτηριστικά της φυλής του σκύλου.

Κάποια βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταλάβετε αν θα έπρεπε να αλλάξετε την διατροφή του σκύλου σας, είναι να εξετάσετε ορισμένους παράγοντες όπως αν είναι θαμπό το τρίχωμά του, αν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα και ποσότητα των κοπράνων, αν παίρνει ή χάνει βάρος και αν τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου είναι χαμηλά. Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω μπορείτε να διαπιστώσετε αν το κατοικίδιό σας παίρνει όλη την ενέργεια και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ή αν πρέπει να σκεφθείτε το ενδεχόμενο για αλλαγή τροφής του σκύλου σας.

Πως κάνουμε ομαλή μετάβαση στην τροφή του σκύλου μας;

Για να μην είναι απότομη η μετάβαση στην τροφή, τόσο για το σκύλο σας, όσο και για το πεπτικό του σύστημα, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να του δώσετε αμέσως τη νέα τροφή. Η σωστή μέθοδος είναι να εντάσσετε τη νέα τροφή σταδιακά στα γεύματα του σκύλου σας. Ξεκινήστε να βάζετε ¼ από την καινούργια τροφή και ¾ από την παλιά. Ανεβάστε το ποσοστό της νέας τροφής σταδιακά, μέχρι να φτάσετε το 100% της νέας τροφής.

Να θυμάστε ότι όσο χρόνο και να πάρει στο σκύλο σας να κάνει αυτή τη μετάβαση, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για να διαπιστώσετε αν η τροφή είναι κατάλληλη για εκείνον ακόμη και μετά από αυτή.