Μια  τπολύ αγαπημένη συνταγή για το καλοκαίρι, εκτός από αυτό το μπισκοτογλυκό ψυγείου, είναιο τιραμισού και για αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά προκειμένου να το φτιάξουμε και εμείς.

Τιραμισού

Υλικά

  • 2 συσκευασίες σαβαγιάρ
  • 5 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ παγωμένη και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 350 ml δυνατό καφέ
  • 50 γρ. λικέρ καφέ ή λικέρ σοκολάτα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Kακάο
  • 100 γρ. τρίμματα σοκολάτας

Για την παστερίωση των κρόκων

  • Πρώτα πρέπει να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους.
  • Βάζουμε σε μπεν μαρί για 10 λεπτά τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί το μίγμα και σφίξει ο κρόκος.
  • Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη να είναι 60°C βαθμούς.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μίγμα να κρυώσει, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί.
  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα.
  • Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα.
  • Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
  • Τρίβουμε τη σοκολάτα.
  • Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ.
  • Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στον καφέ.
  • Αραδιάζουμε μια στρώση με μπισκότα σε βαθύ ταψί 29x20x6 εκ.
  • Απλώνουμε μισή κρέμα.
  • Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα από τη σοκολάτα.
  • Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα για το τιραμισού.
  • Το παγώνουμε για 3 με 4 ώρες, να σφίξει ελαφρά.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.
  • Φτιάξτε το και απολαύστε το αφού το αφήσετε να μείνει για μερικές ώρες στο ψυγείο.