Οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχάρησαν τον Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ για την εκλογή του στην προεδρία των Φιλιππίνων καθώς οι δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους με την Μανίλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν στενούς δεσμούς στο ζήτημα της ασφαλείας με τις Φιλιππίνες υπό τον Μάρκος Τζούνιορ, αλλά έχουν ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να εγείρουν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μίλησε με τον Μπάιντεν

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ για να τον συγχαρεί για την νίκη του στην προεδρία των Φιλιππίνων και του ξεκαθάρισε ότι προσβλέπει σε μια ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα, κυρίως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Φιλιππίνες και στην Κίνα θα γίνουν ισχυρότερες με πρόεδρο τον νεοεκλεγέντα Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στην Μανίλα.

Ο Μάρκος, γιος του συνονόματου πρώην δικτάτορα, σημείωσε σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να αναδιαμορφώσει τους δεσμούς της χώρας του τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ.

Κίνα: Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρεσβευτής Χουάνγκ Σιλιάν, η Κίνα ανυπομονεί να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση και να αναβαθμίσει τις σχέσεις της.

Ο Μάρκος έχει μακροχρόνιες σχέσεις με την Κίνα και επιδιώκει μια νέα συμφωνία με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως προς τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Οι Φιλιππίνες κατέχουν καθοριστικό ρόλο στην κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Τα χωρικά τους ύδατα περιλαμβάνουν τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενός στρατηγικής σημασίας πλούσιου σε φυσικούς πόρους θαλάσσιου διαύλου επί του οποίου η Κίνα επίσης διεκδικεί εθνική κυριαρχία.

Οι Φιλιππίνες είναι επί σειρά ετών σύμμαχος των ΗΠΑ βάσει μιας συνθήκης αλλά η νίκη του Μάρκος συνιστά ένα πιθανό πλήγμα στις αμερικανικές προσπάθειες να απωθήσουν την Κίνα.

Η σχέση που είχε ο Μάρκος με τις ΗΠΑ περιεπλάκη εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης για προσβολή δικαστηρίου για την άρνησή του να συνεργαστεί με το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χαβάης, το οποίο το 1995 διέταξε την οικογένεια Μάρκος να καταβάλει στα θύματα της περιόδου της δικτατορίας δύο δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα που είχε υπεξαιρέσει.

Ο Κερτ Κάμπελ, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα της περιοχής Ινδίας-Ειρηνικού, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν άμεση συνεργασία με την νέα κυβέρνηση Μάρκος, αλλά πρόσθεσε ότι ιστορικά ζητήματα αφήνουν να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρξουν «στην αρχή κάποιες προκλήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ