Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, όμως η Ένωση δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου, τη στιγμή που δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου κάνουν λόγο για ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς που υποκύπτουν στις πιέσεις της Μόσχας.

Νωρίτερα αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια.

Πώς πλήρωναν Πολωνία και Βουλγαρία

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Τα δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για τέσσερις εταιρίες που ήδη πληρώνουν σε ρούβλια, ενώ δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank. Την ίδια στιγμή ρεπορτάζ των FT αναφέρει ότι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο.