Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τις μαζικές απώλειες αμάχων στην Ουκρανία και την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και άλλων πολιτικών υποδομών, και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, αναφέρει το Associated Press.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι απολύτως σαφές» όσον αφορά την απαγόρευση επιθέσεων κατά αμάχων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη διασφάλιση της προστασίας τους.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι πολλές από τις καθημερινές επιθέσεις που πλήττουν τις ουκρανικές πόλεις «φέρεται να γίνονται αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων και ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Ο τραγικός απολογισμός

Το σύνολο των θυμάτων, νεκρών και τραυματιών στην Ουκρανία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι το εξής

Σε 1.900 ανέρχονται τα θύματα ανάμεσα σε αμάχους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου, που περιλαμβάνουν 726 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 52 παιδιά, και 1.174 τραυματίες, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

«Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες προκλήθηκαν από τη χρήση σε κατοικημένες περιοχές εκρηκτικών όπλων με μεγάλη περιοχή πρόσκρουσης», δήλωσε η Ντι Κάρλο.

Η υπηρεσία UNDP του ΟΗΕ, προβλέπει ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, το 90% του πληθυσμού της Ουκρανίας θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με τη φτώχεια και την ακραία οικονομική αδυναμία, «γυρίζοντας τη χώρα και την περιοχή δεκαετίες πίσω και αφήνοντας βαθιά κοινωνικά και οικονομικά σημάδια».

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή. Περισσότεροι από τους μισούς έχουν πάει στην Πολωνία. Από τους υπόλοιπους η πλειοψηφία βρίσκεται στις γύρω χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi.