Με όλα αυτά που συμβαίνουν με τους Ρώσους ξέρετε τι θυμήθηκα; Θυμήθηκα για παράδειγμα, το μπλε φουλάρι που φόρεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να μην κρυώνει, αφού η θερμοκρασία ήταν -3 βαθμούς κελσίου στη Μόσχα όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι. Θυμήθηκα επίσης τις σπέσιαλ τιμές που του επιφύλαξαν οι Ρώσοι: Το βάδισμα της χήνας αλλά και τα τραγούδια από τη ρωσική στρατιωτική ορχήστρα. Μάλιστα, κατά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα οι μουσικοί έπαιξαν Μαρινέλλα, το «Πάρ’ το φεγγάρι και κάν’ το βέρα μου». Ο κ. Τσίπρας πήγε τότε στη Μόσχα και για να γεφυρώσει το χάσμα που άνοιξε επί εποχής Κοτζιά με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Με το ταξίδι του στη Μόσχα (και τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν) η ελληνική πλευρά ήλπιζε σε ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Ήλπιζε ακόμα να συμβάλει στο ενεργειακό παιχνίδι που παιζόταν από τη Μόσχα. Τίποτα όμως το ουσιαστικό δεν έγινε.

Θυμήθηκα επίσης τον υπουργό Ενέργειας (τότε) του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που πήγε και αυτός στη Μόσχα και είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Στόρτσακ, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, αλλά και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Θυμήθηκα κάποιες πληροφορίες για ένα αίτημα προς τη Μόσχα για οικονομική βοήθεια, ακόμα και για εκτύπωση δραχμών, κάτι που οι Ρώσοι επίσης δεν δέχθηκαν και όλα αυτά προτού ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές στη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Θυμήθηκα ακόμα ότι τις παραμονές κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, τον τότε υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να σπεύδει επειγόντως στη Μόσχα για να ζητήσει δάνειο ώστε η Κύπρος να αποφύγει και το κούρεμα και το μνημόνιο. Τον κ. Σαρρή τον είχαν οι Ρώσοι έξω στον προθάλαμο να περιμένει, σχεδόν, γράφτηκε τότε, ότι δεν του έδωσαν καμία σημασία και σε κάποια στιγμή που τον δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ του έκοψε το αίτημα αμέσως: «Δεν σας δίνουμε ούτε ρούβλι», του είπε, παρά το γεγονός ότι ο Κύπριος τότε υπουργός Οικονομικών τους πρόσφερε ως αντάλλαγμα την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων: «Οι Ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις κυπριακών κοιτασμάτων» του είπαν πάλι και αναχώρησε άπραγος από τη Μόσχα. Λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε…

Αλλά θυμήθηκα και ένα… καλάσνικωφ (ΑΚ-74), που έκανε δώρο μαζί μ’ ένα μπουκάλι βότκα στον τότε υπουργός Άμυνας ο Ρώσος ομόλογός του. Θυμήθηκα μάλιστα και κάποιες κοινές δηλώσεις που έγιναν τότε για συμπαραγωγή καλάσνικωφ στην Ελλάδα, με το ΝΑΤΟ βεβαίως να τρίζει τα δόντια του