Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία αποτελεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ως εκ τούτου έχει υποχρεώσεις σε σχέση με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου

Αυτό ανέφερε ανώτερη γαλλική κυβερνητική πηγή, κληθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) να σχολιάσει το πού εντάσσεται η χώρα στη συζήτηση για τον εντοπισμό των απειλών για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ίδια πηγή, η οποία μιλούσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γαλλία, επισήμανε ότι το κατά πόσο μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί απειλή είναι υποκειμενική, και παρέπεμψε στο προσχέδιο του κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας, το οποίο αναλύει τη γεωπολιτική εικόνα.

Ειδικότερα για την Τουρκία, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση σύμμαχο της Γαλλίας και των πλείστων κρατών μελών της ΕΕ. Ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο, η χώρα οφείλει να μην παραβιάζει συγκεκριμένες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Απαντώντας σε ερώτημα αν πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υβριδικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, και οι οποίες αφορούν την εσωτερική κατάσταση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και σειρά άλλων θεμάτων, η ίδια πηγή σημείωσε πως η Τουρκία πράγματι έχει υβριδική παρουσία.

Η συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας

Απαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και το γενικότερο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε στη συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας, η οποία έχει «ανοίξει» και για άλλες χώρες.

Ο σκοπός και το μήνυμα αυτών των συνεργασιών, πρόσθεσε, είναι πως και ο θαλάσσιος χώρος πρέπει να κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ελεύθερης διέλευσης σε διεθνή ύδατα καθώς η θάλασσα δεν αποτελεί ιδιοκτησία ενός κράτους.

Πηγή: philenews.com