Οι γιορτές που έρχονται είναι ένα αναγκαίο διάλειμμα για το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Η εσωκομματική διαδικασία και όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο δίμηνο ήταν από μόνα τους σημαντικά – γι’ αυτό τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και οι συνεργάτες του χρειάζονται μερικές μέρες αναδιάταξης, ώστε να χαρτογραφήσουν τι θα συμβεί στο κόμμα από τις αρχές του 2022 και μέχρι το επικείμενο συνέδριο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς δεν έχει χρόνο για ξεκούραση: ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει την επαφή που αναπτύχθηκε με τη βάση κατά την προεκλογική περίοδο.

Προσωπικά ο νέος πρόεδρος δηλαδή, θα είναι αυτός που θα αναλάβει επαφές και δράσεις που θα αφορούν την αναδιοργάνωση του κόμματος, στέλνοντας μαζί και ομάδες κρούσης που θα μιλούν για τη νέα σελίδα που ανοίγει για την παράταξη.

Στόχος είναι η ανασύνταξη των τοπικών και των νομαρχιακών οργανώσεων, με εκλογές από την αρχή, οι οποίες αργότερα θα αναλάβουν και κομμάτι από το συνέδριο, που θα εκλέξει την επόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Το Συνέδριο

Αυτή η επιλογή «από κάτω προς τα πάνω» έρχεται σε μια προσπάθεια να μη χαθεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί – και το οποίο αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου, οι οποίες δείχνουν το ΚΙΝΑΛ πάνω από 10% και να μειώνει την απόστασή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μονοψήφια ποσοστά.

Η τακτική που επιχειρείται τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, κρίνεται ως τώρα μετριοπαθής και ψύχραιμη – στο πλαίσιο της «υπεύθυνης, προγραμματικής αντιπολίτευσης», τον ρόλο που θέλει να αναλάβει το ΚΙΝΑΛ από εδώ και πέρα.

Στο εσωτερικό πεδίο, βέβαια, το συνέδριο (που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το νωρίτερο στο τέλος της άνοιξης, εκτός αν στην ηγετική ομάδα διακρίνουν διαθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες) θα είναι αυτό που θα κρίνει όχι μόνο την επόμενη μέρα από άποψη στελεχών που θα αναλάβουν ρόλους, αλλά και το όνομα με το οποίο θα κατέβει το κόμμα στις εκλογές – μια συζήτηση που ακόμα κανείς δεν θέλει να κάνει και η οποία θα γίνει «στην ώρα της».

Τι θα γίνει όμως μέχρι το συνέδριο;

Ολα δείχνουν πως στις προθέσεις του Ανδρουλάκη είναι να μην κάνει σημαντικές αλλαγές μέχρι τη συνεδριακή διαδικασία, ώστε να υπάρξει και μια πιο ομαλή μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη – πράγμα που σημαίνει πως πολύ πιθανό να μη γίνουν ούτε καν οι κινήσεις που όλοι περιμένουν το επόμενο διάστημα, όπως ο άμεσος ορισμός Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που επί της ουσίας καθιστά ανενεργή την υφιστάμενη Κεντρική Επιτροπή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαφανεί προθέσεις «ψαλιδισμάτων» προς τα στελέχη που στήριξαν έναν διαφορετικό υποψήφιο – ο ίδιος ο Ανδρουλάκης έλεγε στις πρώτες ώρες της εκλογής του πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και πως «όλοι προχωρούν μπροστά μαζί» για την παράταξη.

Στις εκκρεμότητες που έχουν μείνει και απομένει να διευθετηθούν, ωστόσο, βρίσκονται συγκεκριμένες θέσεις όπως αυτή του εκπροσώπου Τύπου. Παρά την επιθυμία αυτόν τον ρόλο να αναλάβει γυναίκα, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται για την ώρα να απομακρύνεται – κανείς δεν αποκλείει, βέβαια, τα πράγματα να αλλάξουν όσο προχωράμε προς τις εθνικές κάλπες.

Ονόματα που έχουν ακουστεί τόσο για το πολιτικό γραφείο του Ανδρουλάκη όσο και για τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν φαίνεται πως έχουν «κλείσει», ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως οι στενοί συνεργάτες του Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν με κάποιον τρόπο  – τυπικά ή άτυπα – να «τρέξουν» την οργανωτική αναδιάταξη στην πορεία προς το συνέδριο.