Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αποτελεί άμεση προτεραιότητα ευρωπαϊκών και ελληνικών θεσμών, καθώς η κατάσταση στις αστικές περιοχές μόνο ως φιλικές προς τον άνθρωπο δεν χαρακτηρίζονται. Η ζωή στις μεγαλουπόλεις της χώρας μας ξεπερνάει τις ανθρώπινες αντοχές, με το ισοζύγιο πρασίνου να υστερεί σημαντικά και τους ελεύθερους για τους πολίτες χώρους πρασίνου να λιγοστεύουν γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας. Παράλληλα η θεαματική αύξηση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης επιτάσσει άμεσες δράσεις.

Υπάρχουν δήμοι της χώρας όμως που αναζητούν διαρκώς συνεργασίες με δίκτυα και φορείς που στοχεύουν ακριβώς στο πρόβλημα και μάχονται να δημιουργήσουν περισσότερο φιλικές προς τον άνθρωπο πόλεις. Δήμοι όπως της Νέας Σμύρνης, της Καλαμάτας, της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, του Ρεθύμνου αλλά και άλλων συνδράμουν των προσπαθειών του Civitas ενός σοβαρού πανευρωπαϊκού δικτύου πόλεων για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τις Πράσινες Μεταφορές για ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και καλών πρακτικών.

Το δίκτυο έχει μέλη από 43 χώρες και η απόφαση των δήμων για συμμετοχή σε αυτό, δίνει την δυνατότητα δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ των μελών. Η κατάσταση με τις συνθήκες διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις που όσα πάνε θα μεγεθύνονται πληθυσμιακά δεν χωράει καμία αναστολή αποφάσεων και καμία εσωστρέφεια.

Όταν υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστείς εκατοντάδες μέλη-πόλεις, σε όλη την Ευρώπη και να δανειστείς γνώση και εμπειρία για ποιο λόγο να μείνεις πίσω, προσκολλημένος σε στερεότυπα εγωκεντρικά αντί να αναζητήσεις τις λύσεις που σου ταιριάζουν μέσω του δικτύου;

 Ο Δήμος Νέας Σμύρνης είναι από τα διακεκριμένα πλέον μέλη του CIVINET και, για αυτό, στο νέο φυλλάδιο του Δικτύου που μοιράστηκε στις 19-20/10 στο ευρωπαϊκό συνέδριο του CIVITAS στο Άαχεν της Γερμανίας, η Νέα Σμύρνη έλαβε ειδική προβολή και προώθηση.

Μια σημαντική περιβαλλοντική διάκριση σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο έλαβε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποσπώντας τη δεύτερη θέση στα βραβεία Civitas Awards 2021 για τις δράσεις που υλοποιεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του στόχου για την μετάβαση (2030) και επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας (2050).

Η διάκριση απονεμήθηκε στο Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο από τον κ. Matthew Baldwin, Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συντονιστή σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ομόφωνα εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην πρωτοβουλία CIVITAS.

Η πρωτοβουλία CIVITAS, που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002, είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που βοηθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει για την κινητικότητα και τις μεταφορές στην Ευρώπη.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία προβλέπει την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια μοντέρνα, αποδοτική από πλευράς πόρων και ανταγωνιστική οικονομία διασφαλίζοντας ότι:

  • Μέχρι το 2050 θα εξαλειφθούν όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
  • Η οικονομική ανάπτυξη θα αποσυνδεθεί από την χρήση πόρων
  • Κανένας πολίτης και κανένας τόπος δεν θα μείνει πίσω

ΠΟΥ – Αλλάζει τα όρια συναγερμού για την ποιότητα του αέρα

Η πρωτοβουλία CIVITAS είναι ένα δίκτυο πόλεων επικεντρωμένο στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και εκτός από την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στοχεύει επίσης στη μείωση της ηχορύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που μειώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις και επηρεάζουν την υγεία των πολιτών.

Το δίκτυο βασίζεται στην πολιτική δέσμευση των τοπικών αρχών, ώστε η έξυπνη και βιώσιμη αστική κινητικότητα να γίνει πραγματικότητα για όλες τις πόλεις. Μέσω του προγράμματος CIVITAS γίνεται ανταλλαγή εμπειριών, εκπαιδεύσεις και συμμετοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το δίκτυο προωθεί την έρευνα και την καινοτομία και δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις, μέσω της συμμετοχής τους σε διάφορα έργα, να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν μέτρα και πολιτικές.

Η συμμετοχή στο δίκτυο βασίζεται στην υπογραφή από αιρετό εκπρόσωπο του δήμου της διακήρυξης του δικτύου, με την οποία η πολιτική ηγεσία του δήμου δεσμεύεται:

  • Να θεσπίσει μια φιλόδοξη, βιώσιμη πολιτική αστικών μεταφορών, η οποία θα ενσωματώνει καινοτόμα μέτρα, τεχνολογίες και υποδομές.
  • Να υποστηρίζει και να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Πρωτοβουλίας CIVITAS.
  • Να μοιράζεται ο δήμος τις εμπειρίες του και να μαθαίνει για την πρόοδο και τα επιτεύγματα άλλων πόλεων, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο δίκτυο CIVITAS.

Οι ελληνικοί αστικοί δήμοι φαίνεται πως βρήκαν έναν ικανό σύμμαχο στη προσπάθεια τους να δημιουργήσουν ανθρώπινες και φιλόξενες πόλεις προστατεύοντας το πολύτιμο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά δίκτυα πόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κάποια είναι αποδοτικά και κάποια ακόμη όχι. Οι δημοτικές Αρχές, πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στις επιλογές τους διότι εκτός των άλλων η συμμετοχή ως μέλος ενός δικτύου συνήθως έχει και κάποιο κόστος. Αυτό που οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν είναι να «ξεζουμίζουν» κάθε δυνατότητα που κάποιο δίκτυο τους παρέχει σε γνώση και εμπειρία ώστε να βγούνε κερδισμένοι.

Από την άλλη τα δίκτυα οφείλουν να παραδίδουν στα μέλη τους όσα το καταστατικό τους ορίζει και ακόμη παραπάνω διότι κρίνονται και αυτά πλέον καθώς αποτελούν φορείς παρέμβασης στη δημόσια ζωή.

Επόμενος μεγάλος σταθμός το διήμερο συνέδριο του CIVINET στην Αθήνα, στις 9-10 Δεκ. 2021