Η Facebook Inc. συνήψε συμφωνία με ένα μέρος του γαλλικού ημερήσιου Τύπου για να καταβάλλει αμοιβή βάσει «συγγενικών δικαιωμάτων», ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών με τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro.

Τα συγγενικά δικαιώματα προβλέπονται ρητά από ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2019 και μεταφέρθηκε στο γαλλικό δίκαιο, ανοίγοντας το δρόμο προκειμένου να αμείβονται οι δημιουργοί αποσπάσματα άρθρων, φωτογραφίες, βίντεο, που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η συμφωνία υπογράφηκε με τη Συμμαχία για τον Τύπο Γενικής Ενημέρωσης (APIG), η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το κοινωνικό δίκτυο «θα δώσει τη δυνατότητα στους εκδότες της Συμμαχίας που το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Facebook News», μια νέα υπηρεσία αφιερωμένη στην ενημέρωση, η οποία θα εγκαινιαστεί στη Γαλλία τον Ιανουάριο.

«Οι όροι στους οποίους καταλήξαμε θα επιτρέψουν στην Facebook να εφαρμόσει την κατευθυντήρια οδηγία και τον γαλλικό νόμο, ενώ θα δημιουργήσουν παράλληλα σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τους εκδότες της Συμμαχίας, ιδιαίτερα για τους πιο μικρούς» δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πιέρ Λουέτ, πρόεδρος της APIG και του Ομίλου Les Echos – Le Parisien.

Δεν διευκρινίστηκαν πάντως ούτε το ποσό που θα καταβάλλεται στον Τύπο ούτε η μέθοδος υπολογισμού του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr