Μπορεί η Ελλάδα να κατρακυλά στο ranking της UEFA, μπορεί η εθνική ομάδα να βρίσκεται πολύ μακριά από τις δόξες του παρελθόντος, μπορεί επίσης το ελληνικό πρωτάθλημα να μην αποτελεί πόλο έλξης για ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι –πλην εξαιρέσεων–, ωστόσο φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένας σημαντικός δίαυλος με την Premier League.

Έλληνες και ξένοι ποδοσφαιριστές κάνουν όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα το βήμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης μέσω της υποβαθμισμένης κατά τα άλλα Super League.

Από τον Γιώργο Δώνη, που το 1996 έγινε ο πρώτος έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Premier League, όταν πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στην Μπλάκμπερν, ακολούθησαν 18 ακόμη έλληνες παίκτες που έκαναν το ίδιο δρομολόγιο, αλλά και πέντε ξένοι.

Η αναφορά δεν έχει να κάνει με παίκτες που έφυγαν από τη χώρα μας για ομάδα σε οποιαδήποτε κατηγορία της Αγγλίας. Αφορά μόνο την Premier League.

Την τελευταία δεκαετία έχει ανοίξει για τα καλά ο δρόμος, με τον Ολυμπιακό να είναι κατά κύριο λόγο αυτός που τροφοδοτεί τις αγγλικές ομάδες και με πωλήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις τού αποφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πέντε ξένοι που έφυγαν από την Ελλάδα για την Premier League ήταν παίκτες των Ερυθρολεύκων.

Με αφορμή λοιπόν τον Χρήστο Τζόλη, τον τελευταίο που έκανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο με προορισμό τη Νόριτς, ιδού όλες οι περιπτώσεις.

Οι 19 Έλληνες:

Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν)
Τον Ιούνιο του 1996 ο Γιώργος Δώνης άφησε τον Παναθηναϊκό για να πάει στην Μπλάκμπερν. Ήταν η πρώτη μεταγραφέΕλληνα ποδοσφαιριστή στο νησί έναντι 1,1 δις δραχμών που αποτέλεσε ρεκόρ για έλληνα ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή. Αγωνίστηκε 22 φορές και σημείωσε δύο γκολ στον 1,5 χρόνο που παρέμεινε στην Premier League μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ.

Θοδωρής Ζαγοράκης (Λέστερ)
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης πήρε μεταγραφή τον Ιανουάριο του 1998 από τον ΠΑΟΚ στη Λέστερ. Αγωνίστηκε 50 φορές και κατέκτησε ένα League Cup, αν και δεν έπαιξε στον τελικό με την Τρανμίρ, όπου οι «Αλεπούδες» επικράτησαν με 2-1. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000 για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Νίκος Νταμπίζας (Νιούκασλ – Λέστερ)
Από τους Έλληνες με τη σημαντικότερη καριέρα στο Νησί, ο Νίκος Νταμπίζες έφυγε από τον Ολυμπιακό έναντι 1.3 εκατ. λιρών για τη Νιούκασλ το 1998 και παρέμεινε εκεί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2004.

Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός πραγματοποίησε συνολικά 187 εμφανίσεις με τις «Καρακάξες» σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ σημείωσε και 14 γκολ στα έξι χρόνια που φόρεσε τη φανέλα τους. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη Λέστερ, όπου κατέγραψε 51 συμμετοχές σε 1,5 χρόνο. Συμμετείχε σε δύο τελικούς Κυπέλλου, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει κάποιο τρόπαιο.

Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Νιούκασλ)
Την επιτυχία του Νίκου Νταμπίζα δεν κατάφερε να έχει ο Γιώργος Γεωργιάδης, που πήγε επίσης το 1998 στη Νιούκασλ, αλλά αποχώρησε μετά το τέλος της σεζόν έχοντας καταγράψει μόλις 10 συμμετοχές.

Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ-Πόρτσμουθ)
Ο Στάθης Ταυλαρίδης ξεχώρισε στον Ηρακλή και μόλις στα 21 του χρόνια τον απέκτησε η Αρσεναλ. Στον αγγλικό σύλλογο δεν κατάφερε να καθιερωθεί και το 2003 παραχωρήθηκε υπό μορφή δανεισμού για μια περίοδο στην Πόρτσμουθ. Κατά την παραμονή του στην Άρσεναλ μέτρησε συνολικά οκτώ εμφανίσεις, κυρίως σε αγώνες Κυπέλλου και League Cup, ενώ είχε μόλις μία συμμετοχή στην Premier League.

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον-Χαλ)
Αξιοσημείωτη καριέρα στο Νησί είχε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, που έφυγε το 2003 από τον Ολυμπιακό για την Μπόλτον, όπου έμεινε ως το 2008. Με 137 συμμετοχές και 20 γκολ έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη Χαλ, όπου αγωνίστηκε μόλις δύο φορές.

Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας)
Ο ταχύτατος εξτρέμ εξαργύρωσε το Euro του 2004 με μεταγραφή από την ΑΕΚ στην Κρίσταλ Πάλας. Αγωνίστηκε μόλις 10 φορές και έπειτα από ένα χρόνο επέστρεψε στην ΑΕΚ.

Κώστας Χαλκιάς (Πόρτσμουθ)
Ο έλληνας τερματοφύλακας πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό για την Πόρτσμουθ τον Ιανουάριο του 2005 και έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε στην Ισπανία και τη Μούρθια έχοντας καταγράψει μόλις 6 συμμετοχές.

Γιάννης Σκοπελίτης (Πόρτσμουθ)
Ο Γιάννης Σκοπελίτης ήταν ο ηγέτης του Αιγάλεω και τη σεζόν 2005-06 εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με τη μεταγραφή στην Πόρτσμουθ. Έμεινε ένα χρόνο και αγωνίστηκε 18 φορές.

Άγγελος Μπασινάς (Πόρτσμουθ)
Ύστερα από ένα εξάμηνο στην ΑΕΚ ο Άγγελος Μπασινάς μετακόμισε στην Πόρτσμουθ το Φεβρουάριο του 2009 και αποχώρησε 1,5 χρόνο αργότερα με 17 συμμετοχές στο ενεργητικό του.

Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ)
Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ ήταν ο Σωτήρης Κυργιάκος. Τον Αύγουστο του 2009 οι Reds απέκτησαν τον διεθνή τότε αμυντικό με 3 εκατ. ευρώ από την ΑΕΚ σε μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση. Ο Κυργιάκος έμεινε δύο χρόνια στη Λίβερπουλ και πραγματοποίησε 30 εμφανίσεις.

Απόστολος Βέλλιος (Έβερτον)
Τον Ιανουάριο του 2011 πήρε μεταγραφή από τον Ηρακλή για την Έβερτον, όπου αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια και σημείωσε τρία γκολ. Αν και το ξεκίνημά του ήταν δύσκολο, με συμμετοχές κυρίως στη δεύτερη ομάδα, βρήκε χρόνο με τον Ντέβιντ Μόγες στη συνέχεια.

Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ)
Το καλοκαίρι του 2012 ο Γιώργος Καραγκούνης έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, γιατί ήταν… μεγάλος πια. Όχι όμως και για τη Φούλαμ, με την οποία αγωνίστηκε σε 39 ματς για δύο χρόνια και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς της ομάδας.

Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ)
Ο Χάρης Μαυρίας πήγε στο Νησί για λογαριασμό της Σάντερλαντ το καλοκαίρι του 2013 από τον Παναθηναϊκό, αλλά αγωνίστηκε μόνο τέσσερις φορές στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος χωρίς να καταφέρει να ξεχωρίσει.

Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)
Στις 31 Ιανουαρίου 2014 ο Κώστας Μήτρογλου πουλήθηκε έναντι 15,2 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ από τον Ολυμπιακό. Δυστυχώς για τον έλληνα άσο τα πράγματα δεν πήγαν καλά στο Νησί, όπου αγωνίστηκε μόλις τρεις φορές και έμεινε στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες μεταγραφές εκείνης της σεζόν.

Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ)
Η μεταγραφή του στην Άρσεναλ το 2018 προκάλεσε αίσθηση στην Ελλάδα. Έκτοτε έπαιξε μόλις οκτώ φορές και δόθηκε δανεικός, ενώ σήμερα αγωνίζεται στη Στουτγκάρδη.

Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ)

Η κορυφαία μεταγραφή έλληνα ποδοσφαιριστή. Το καλοκαίρι του 2020 η Λίβερπουλ έδωσε κάτι παραπάνω από 16 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Κώστα Τσιμίκα από τον Ολυμπιακό. Οι εμφανίσεις του διεθνούς μπακ σε Ελλάδα και Ευρώπη προκάλεσαν αίσθηση, με τον Γιούργκεν Κλοπ να είναι αυτός που κατάφερε να τον εντάξει στο δυναμικό του. Πλέον ο Τσιμίκας ετοιμάζεται για τη δεύτερή του σεζόν στη Λίβερπουλ και είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, έπειτα από έναν πρώτο χρόνο με πολλά προβλήματα τραυματισμών.

Δημήτρης Γιαννούλης (Νόριτς)

Μπορεί να αγωνίστηκε ένα εξάμηνο στην Championship, ωστόσο το καλοκαίρι του 2021 η Νόριτς, ως ομάδα της Premier League πλέον, έδωσε περίπου 8 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ και έκανε δικό της τον ποδοσφαιριστή που αρχικά είχε παραχωρηθεί δανεικός. Ο Γιαννούλης κέρδισε θέση βασικού από την πρώτη στιγμή στα «Καναρίνια» και είναι έτοιμος να αφήσει το στίγμα του και στα μεγάλα σαλόνια.

Χρήστος Τζόλης (Νόριτς)

Παρέα στον Γιαννούλη θα κάνει πλέον ο Χρήστος Τζόλης. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έγινε παίκτης της Νόριτς με τον ΠΑΟΚ να βάζει στα ταμεία του 11+2 εκατ. ευρώ στην κορυφαία πώληση της ιστορίας του Δικεφάλου.

Οι ξένοι

Κέβιν Μιραλάς (Έβερτον)

Ύστερα από δύο σπουδαίες σεζόν με τον Ολυμπιακό, όπου αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ομάδας, ο βέλγος άσος πουλήθηκε στην Έβερτον με ένα ποσό κοντά στα 8 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2012.

Αρτούρ Μαζουακού (Γουέστ Χαμ)

Ο αφρικανός μπακ ξεχώρισε με την παρουσία του στον Ολυμπιακό και το καλοκαίρι του 2016 πήρε μεταγραφή για τη Γουέστ Χαμ. Οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν στα ταμεία τους περίπου 9 εκατ. ευρώ, με τον Μασουακού να έχει κλείσει πλέον έξι χρόνια στην ομάδα του Λονδίνου, με την οποία μετρά 92 συμμετοχές στην Premier League.

Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας)

Έπειτα από 2,5 χρόνια στον Ολυμπιακό, όπου κατέγραψε 94 εμφανίσεις και 15 γκολ, ο Λούκα Μιλιγόγεβιτς αφήνει το λιμάνι τον Ιανουάριο του 2017. Η Κρίσταλ Πάλας δίνει ένα ποσό κοντά στα 16 εκατ. ευρώ και κάνει δικό της το σέρβο χαφ, που έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της αγγλικής ομάδας.

Ντανιέλ Ποντένσε (Γουλβς)

Ο Πορτογάλος αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Ολυμπιακού, αν και έμεινε μόλις 1,5 χρόνο στην ομάδα. Σε 68 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα πέτυχε 13 γκολ και χάρισε ακόμη περισσότερες στιγμές μαγείας. Πουλήθηκε στη Γουλβς τον Ιανουάριο του 2020 με ένα ποσό κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, σε ένα super deal για τους Ερυθρόλευκους.

Ζοσέ Σα (Γουλβς)

Ύστερα από 124 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, ο πορτογάλος τερματοφύλακας παραχωρήθηκε στη Γουλβς για 8 εκατ. ευρώ και αφού κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Έβγαλε και με το παραπάνω τα 2,5 εκατ. ευρώ με τα οποία είχε αποκτηθεί και κατά την παρουσία του στον Πειραιά ξεχώρισε με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις.